Dit worden de 7 foodtrends van dit nieuwe jaar

Alcoholvrije cocktails en Afrikaans eten? Dit gaan we in 2021 eten en drinken.

Lees ook

Wordt lunchen het nieuwe dineren? Gaan we voor alcoholvrije cocktails en Afrikaans eten? Hoe spelen de restaurants in op het ‘nieuwe normaal’? Kortom, hoe ziet de hospitalitywereld er volgend jaar uit?

Reserveringsplatform TheFork zette de food en drinks trends voor 2021 voor je op een rijtje.

1. Lunchen wordt het nieuwe dineren
Belgen en Nederlanders, er worden vaak veel grappen over elkaar gemaakt, maar wat onze buren écht beter voor elkaar hebben, is een traditie van uitgebreide lunches. In 2021 komt deze Belgische traditie naar ons overgewaaid. Journalist Janneke Vreugdenhil brak onlangs op Twitter al een lans voor de lunch: “Ooit was de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Vaders fietsten ervoor naar huis, overblijven bestond nog niet. Is deze coronacrisis misschien hét moment om de warme lunch weer in ere te herstellen?’’ Uit onderzoek van TheFork komt naar voren dat 60% van de ondervraagden in de toekomst graag buiten de deur luncht. Van deze groep zegt 28% dit te doen om de restauranthouders te ondersteunen. Met de toegenomen wens vanuit de gasten en de openingstijden die wellicht volgend jaar worden verruimd, ziet het er naar uit dat de uitgebreide lunch het diner gaat vervangen!

2. Ga mee op (West)-Afrikaanse food safari!
Nu door Mediterrane trends er steeds meer groenten op menu's verschijnen, zien we langzaam maar zeker een nieuwe exotische variant aan het food front verschijnen: namelijk de (West) Afrikaanse keuken. Het West-Afrikaanse continent heeft een enorm divers smaakpalet en staat met name bekend om haar stoofschotels met een kruidige twist. Wat je vaak tegenkomt, is een éénpansgerecht, waarbij de bekende okra, banaan en cassave en de minder bekende jollof en fonio onderdeel van uitmaken.

Jollof wordt ook wel de risotto van West-Afrika genoemd en is daar het feestgerecht bij uitstek: geen bijzondere gelegenheid gaat voorbij zonder een bordje Jollof. De basis: gebakken rijst met ui, tomaten, pepers en veel specerijen. Wil je deze hippe food trend eens uitproberen ga dan via TheFork naar Addis Ababa.

3. Alcoholvrije cocktails
Een katerloos weekend, dat klinkt als muziek in de oren! Volgens KPMG denken we steeds meer na over de consumptie van alcohol en het effect dat dat heeft. Verwachting is dat de Nederlandse bevolking in 2021 meer alcoholvrije cocktails gaat drinken. De opkomst van de Seltzer is hier, naast de opkomst van Kombucha, een goed voorbeeld van. Hard Seltzer is een verfrissende mixdrank van bruiswater, maar heeft een veel lager alcoholpercentage, bevat geen toegevoegde suikers en is laag in calorieën. Geschikt voor alle fit boys en girls! In Amerika zijn er door de enorme populariteit ook verschillende seltzer bars waardoor de merkbekendheid van dit drankje een enorme vlucht heeft genomen. Daarnaast heb je ook het drankje Seedlip, dat je kunt gebruiken voor alcoholvrije cocktails zoals een Gin & Tonic. Verwachting is dat dit in Nederland aankomend jaar naast de alcoholvrije en alcoholarme dranken ook een trend gaan worden.

4. Creativiteit viert hoogtij

Het sluiten van de horeca heeft er voor gezorgd dat veel horecaondernemers creatieve verdienmodellen ontwikkelen. Je bent geen echte foodie als je niet ooit een pizza bij Europizza in Amsterdam Noord hebt gehaald en om #jelocaltesupporten er ook meteen het gelijknamige pizza T-shirt bij kocht. Je logeerde voor de tweede lockdown via het culinaire hotel arrangement van TheFork bij Bus Whiskey Distillers, waarbij je ook nog een privé-tour meepakt en als echte whisky connaisseur weer vertrekt. Je doet een booty workout in een voormalig restaurant en koopt je weekboodschappen in bij food pop-supermarkten/traiteurs zoals Vendejo van restaurant de Goudfazant in Amsterdam. Je kookt uit het corona crisis kookboek van culinair journalist Mara Grimm of haalt af bij je lokale buurtrestaurant. Ook in 2021 gaan we vol goede moed ondernemen, zijn we creatief en werken we samen. De trend van knappe en creatieve concepten zet in 2021 alleen maar door en het afhalen en bestellen bij restaurants, die je thuis zelf mooi kunt opdienen – al dan niet met een chef aan huis of via de livestream met serveer of kooktips – zullen we steeds vaker zien.

5. Copaiba, de nieuwe vervanger voor CBD-olie

CBD-olie, is het legaal of niet? Het blijft een grijs gebied maar dat het populair is, is zo gek niet. De bewezen voordelen bij de behandeling van angst, chronische pijn en ontsteking worden ondersteund door steeds meer bewijs uit verschillende onderzoeken. Maar nu is er een nieuwe, volledige legale optie, genaamd Copaiba. Deze etherische olie wordt gewonnen uit de hars van de Copaifera-boom en heeft dezelfde uitwerking en voordelen als CBD-olie. Bovendien heeft het een lekkere smaak. Als je het toevoegt aan eetwaren en drankjes, heeft copaiba een zoete, houtachtige smaak en een geur die op zichzelf al voor ontspanning zorgt. We verwachten dat Copaiba de komende jaren meer en meer opduikt in de biologische en natuurlijke voedingswereld.

6. Prinses op de kikkererwt

Het is tijd om verder te denken dan hummus en falafel. Kikkererwten gaan in 2021 een grote vlucht nemen. De kikkererwt is rijk aan vezels en plantaardige eiwitten en wordt wel gezien als de vervanger van de in 2020 veelgebruikte bloemkool. Hij duikt op in producten zoals kikkererwten tofu, kikkererwtenmeel, kikkererwtenpasta en zelfs kikkererwten granen…hmm yummie! Komend jaar voelen we ons allemaal een prins of prinses op de kikkererwt.

7. Supermarkten worden een healthy one-stop shop

Iedereen is steeds meer op zoek naar voedingssupplementen, vitamines en biologische voedingswaren zoals superfoods, bone broth (dit is een bouillon op basis van botten) en gefermenteerde producten die een heilzame werking op ons immuunsysteem hebben. Supermarkten zoals het Amerikaanse wholefoods voorspellen dat de grens tussen apotheek en supermarkt in 2021 steeds meer gaat vervagen.

Bron: TheFork

Laatste nieuws

Zie ook