10 tips over hoe je meer kunt lezen in 2021

Kom jouw smoesjes te boven met deze tien tips.

Een nieuw jaar vraagt om nieuwe voornemens. Hoe staat het er eigenlijk voor met je stapel boeken? Gevalletje Toren van Pisa of netjes weggewerkt?

Laat dit jaar alle excuses achter je en begin met lezen! Met deze tien wordt dat een eitje, want Nextory geeft je graag wat tips om iedere dag wat pagina's om te slaan.

1. Is geen tijd je excuus? Zorg ervoor dat je dat boek binnen handbereik hebt en lees of luister tijdens het wachten, je wandeling, je workout of in de supermarkt. Het voordeel van een app met audio- en eBooks is dat je ze kunt ‘lezen’ waar en wanneer je maar wil.

2. Maak lezen onderdeel van je dagelijkse routine en plan realistische leestijd in, al zijn het maar een paar bladzijden per dag. En lees 1 boek tegelijk, want multitasken is leuk, maar niet handig tijdens het lezen. Hierdoor kan je er niet helemaal in opgaan en verward raken door verschillende verhaallijnen.

3. Maak je maandelijkse leesdoel concreet. Nextory is als de Runkeeper voor boeken en helpt graag je doelen te bereiken. Met hun ‘Book Challenge’ feature kan je gemakkelijk doelen stellen voor de hoeveelheid lees- en luisterminuten per maand. Kies het aantal boeken dat je in een bepaalde tijd wilt voltooien en Nextory doet de rest. De app herinnert je namelijk aan jouw eigen gestelde doelen via push notificaties.

4. Juiste moment, juiste plek. Lees alleen wanneer je er energie voor hebt. Zes op de tien Nederlanders hebben voorkeur voor een dagdeel om te lezen of te luisteren, en voor de overgrote meerderheid is de avond bij uitstek het geschikte moment. Dit is dan ook het moment waarop men het meest energie en concentratie heeft om te lezen en/of te luisteren. Is dat voor jou ook zo? Plan je dag dan zo in, dat je in de avonden vrij houdt om te lezen.

5. Combineer een luisterboek met andere activiteiten. Tijdens een wandeling, in de auto of in het openbaar vervoer. Dit zijn uitgelezen momenten om dat luisterboek van de spreekwoordelijk plank te pakken. Luisterboeken worden vaak geluisterd tijdens het uitvoeren van huishoudelijke klusjes, zoals koken, schoonmaken, de was, de afwas, strijken of stofzuigen.

6. Kies jouw favoriete plekje. Thuis op de bank, in bed, in het park of op het strand. En ‘lees’ een luisterboek. Want met een koptelefoon op kan je heel gemakkelijk de buitenwereld van je afsluiten.

7. Creëer de juiste setting: zet externe prikkels als radio en tv uit en ga compleet op in je boek. Het is goed voor je geest, je zintuigen en je geestelijke gezondheid om in het verhaal ‘te verdrinken’. Maak lezen leuk!

8. Vraag vrienden voor aanbevelingen en lees de boeken die je aanspreken. Dankzij de feature ‘Reading Diary’ van Nextory krijg je ook nog eens inzicht in jouw favoriete genres en weet je voor de toekomst welke boeken het beste bij jou passen.

9. Spreek met een vriend/vriendin af hetzelfde boek te lezen en plan een ‘koffiedate’ om het boek te bespreken. Zelfs een kleine ‘boekenclub’ zorgt voor de spreekwoordelijke stok achter de deur.

10. Ben je gestart met een boek, maar vind je dat boek toch niet zo leuk als verwacht? Dwing jezelf niet deze te voltooien. Stop met lezen en begin opnieuw met een ander boek dat je wel aanspreekt.

Met Nextory kom je alvast 1 stap dichterbij je doel. Nextory is een flexibel, maandelijkse streaming service dat onbeperkt toegang geeft tot duizenden nationale en internationale boeken in audio en geschreven vorm. Sinds 1 december hebben fervente Nederlandse lezers en luisteraars toegang tot een catalogus met meer dan 200.000 nationale en internationale kinderboeken, romans, kookboeken, zelfhulpboeken, fictie boeken, stripboeken en meer.

Bron: Nexstory | Beeld: iStock

Laatste nieuws