Alles over de shampoo bar: wat is het en hoe gebruik je het?

Zeg maar ‘dag’ tegen de plastic fles!

Lees ook

De shampoo bar is in opkomst! Een milieuvriendelijke variant van de vloeibare shampoo die we allemaal wel kennen. Misschien heb je weleens zo’n stuk in de winkel zien liggen, maar heb je geen idee hoe je het nou precies gebruikt. Wij vertellen je alles over deze nieuwe shampoo-variant én hoe je nu precies te werk gaat.

Steeds meer mensen verruilen de traditionele shampoofles voor een shampoo bar. En daar is het milieu maar wat blij mee! Zo’n shampoo bar is namelijk plasticvrij en gaat veel langer mee dan een fles. De bars zijn duidelijk met een opmars bezig, want we spotten ze in steeds meer winkels en inmiddels is er voor ieder haartype wel een vaste variant te vinden. Het kan echter wel even wennen zijn om je haar te wassen met zo’n blok zeep. Hoe pak je dat nou precies aan? Wij helpen je op weg.

First things first: waarom zou je eigenlijk een shampoo bar gaan gebruiken? Je gebruikt waarschijnlijk al jaren een fles shampoo en dat bevalt prima. Toch heeft een shampoo bar vele voordelen. Ze zijn namelijk een stuk duurzamer, maar dat niet alleen. Misschien heb je ze wel eens zien liggen, de shampoo bars zijn klein en handzaam. Meestal zijn ze verpakt in een kartonnen doosje, dus er komt geen plastic meer aan te pas. Daarnaast gaat zo’n stuk shampoo maar liefst drie tot vijf keer langer mee dan een fles van de vloeibare variant! En hoewel we momenteel minder reizen door de coronacrisis, heeft de bar ook voordelen op vakantie. Je kunt zoveel in je handbagage stoppen als je wilt, want je zit niet met milliliters én je hebt nooit meer last van een ontplofte, lekkende fles bij aankomst. Daarnaast bevatten veel shampoo bars ook minder schadelijke stoffen voor je haar dan de reguliere shampoo. Win-win-win!

Zo ga je te werk

Ben je inmiddels overtuigd van de shampoo bar? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Want met een shampoo bar ga je iets anders te werk dan bij de vloeibare variant. Moeilijk is het niet, het is vooral even wennen. Zo ga je te werk:

  1. Stap onder de douche en maak zowel je haar als je handen nat.
  2. Wrijf de shampoo bar vervolgens tussen je natte handen of over je natte haar. Let wel op dat hij niet uit je handen valt, zo’n shampoo bar kan net als een stuk zeep erg glibberig worden.
  3. Genoeg schuim? Dan kun je het stuk wegleggen en de shampoo in je haar masseren, net als bij vloeibare shampoo. Spoel je haar uit en gebruik eventueel nog een conditioner, die zijn overigens ook als bar verkrijgbaar tegenwoordig.

Stroef haar

Het kan zijn dat je haar wat droog en stroef aanvoelt nadat je voor de eerste keer een shampoo bar hebt gebruikt. Dit verschilt per persoon. Niks om je zorgen over te maken, je haar moet gewoon even wennen aan de overstap van een shampoo met sulfaten en parabenen naar een natuurlijke variant. Eventueel kun je ook om-en-om shampoo en een shampoo bar gebruiken om je haar langzaamaan te laten wennen.

Waar bewaar je ‘m?

Een fles shampoo kun je makkelijk wegzetten, maar waar bewaar je zo’n blok vaste shampoo? Als je er lang plezier van wilt hebben, kun je hem het beste niet in de douche laten slingeren. Als een ander gaat douchen, stroomt je duurzame shampoo zo het doucheputje in. Hartstikke zonde! Leg hem liever op een droge plek, in een (zeep)bakje of in een speciaal zakje of bewaarblik. Helemaal handig als je shampoo bijna op is en je allerlei losse stukken hebt.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook