Mocht je het aandurven: stappenplan om je eigen haren te knippen

Om Coronaproof door de aankomende drie weken te flaneren.

Lees ook

De lockdown is met drie weken verlengd, dáár gaat je kapsel. Om je lokken een corona-update te geven, delen wij een paar tips (mocht je 't natuurlijk aandurven).

Korte coupe of lange lokken

Mensen met kort haar zullen vaker in de kappersstoel zitten dan mensen met lang haar. Want ja, een korte coupe zit al snel niet meer in model als het een paar weken is gegroeid. Een groot voordeel voor mensen met lang haar dus, want daarbij zie je het verschil niet zo goed. Natuurlijk moeten mensen met lang haar eens in de zoveel tijd ook gewoon naar de kapper, maar als het gaat om een klein stukje haar dat eraf moet, dan kun je het zelf ook proberen. Het ‘echte werk’ kun je natuurlijk beter aan experts overlaten, maar voor alle kleine klusjes geven we je een handig stappenplan. Durf jij de stoute schoenen aan te trekken?

Vochtig maken

Om te beginnen is het belangrijk om je haar vochtig te maken. Als je haar nat is, kun je het lengteverschil in je haar veel beter zien. Knip je je lokken af terwijl ze nog droog zijn? Dan is de kans groot dat je na afloop nog steeds ongelijke punten hebt. Dus: maak je haar goed nat en kam het door met – het liefst – een kam.

Vastzetten met een clip

Het knippen van ons eigen haar is al spannend genoeg. We kunnen dan ook geen plukken haar gebruiken die constant in de weg zitten. Tijdens het knippen is dit niet alleen ontzettend irritant, je kunt ook net verkeerd knippen, omdat die pluk voor je ogen hangt. Dat willen we voorkomen natuurlijk en gelukkig is er een heel makkelijke manier voor: een clip of elastiekje. Zet een groot deel van je haar vast met de clip. Niet alles, anders weet je niet waar je je lokken met afknippen.

Kappersschaar

Een belangrijk detail bij het knippen van je haar, is het kiezen van de juiste schaar. Kies het liefst een kappersschaar. Een hobby schaar is namelijk een stuk botter, waardoor jouw punten niet mooi geknipt worden. Een kappersschaar is veel minder bot en knipt dan ook een stuk natuurlijker. En nee, hiervoor hoef je niet heel diep in de buidel te tasten: ze zijn zelfs voor een klein prijsje te koop bij onder andere de Hema.

De schaar erin

Heb je de eerste drie stappen voltooid? Dan kunnen we met het echte werk beginnen! Houd de lok tussen je wijsvinger en middelvinger en knip het gewenste stuk(je) eraf. Je kunt ook een kam gebruiken in plaats van je vingers, het is maar net wat je zelf fijn vindt. Het kan helpen om het plukje haar omhoog te houden, dan krijg je een beter beeld van wat je afknipt én je krijgt een luchtiger resultaat. En dan tot slot nog een belangrijke tip: knip nooit (we herhalen: nooit) boven de vingers af, maar altijd eronder. We knippen immers liever te weinig af dan te veel, of niet?

Bron: DingenVoorVrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook