Exclusief! Viggo Waas: ‘Ik vond het verschrikkelijk dat het alsmaar over mijn uiterlijk ging’

De acteur praat over ziel en zaligheid, lijf en leden.

Lees ook

Viggo (58) stond vroeger bekend als het mooie jongetje. Dat torste hij met zich mee, want de acteur vond het vreselijk als het alsmaar over zijn uiterlijk ging. “Nu zie ik in de spiegel iemand met veel gezichten.”

Wat heeft jouw jeugd je gebracht? “Vertrouwen in mezelf en in het leven. Mijn vader was conrector van de middelbare school, mijn moeder kleuterleidster. Het was gezellig thuis, behalve als mijn ouders weer eens ruzie hadden; wat vooral in het tweede gedeelte van mijn jeugd vaak voorkwam. Ik was acht toen ik bij Ajax mocht gaan voetballen, wat voor mij een heel belangrijke gebeurtenis was. Sindsdien stond vrijwel mijn hele leven in het teken van trainen en wedstrijden.”

Waar was je recent trots op? “Op mijn boek. Het gaat over een cabaretier in midlifecrisis die met zijn bejaarde ouders nog een laatste keer teruggaat naar de plek van zijn jeugd: de Dordogne in Frankrijk. Het verhaal is deels autobiografisch, want die reis met mijn ouders, die heb ik echt gemaakt. Dat heb ik versneden met fictie, zodat het een verhaal is geworden waarin veel mensen zich zullen herkennen. Volgens mij heb ik dat op een goede manier gedaan.”

Wat is het geheim van jouw schijnbaar eeuwige jeugd? “Ik sport veel. Niet omdat ik breed wil zijn – die fase is op mijn 58ste wel voorbij. Mijn lichaam moet gewoon bij me passen. Als ik aan mezelf denk met een buikje… dat slaat nergens op. Bij anderen staat het fantastisch, maar ik zou me ongemakkelijk voelen, ook omdat ik fit wil zijn. Ik ben heel gedisciplineerd, dat komt door mijn Ajax-tijd, denk ik. Na een voorstelling drink ik graag een glas wijn, maar het blijft bij eentje. Net zoals ik heel goed één koekje of één handje chips kan nemen.”

Wat zie je als je in de spiegel kijkt? “Vroeger was ik een mooi jongetje. Volwassenen en leeftijdsgenootjes wezen me daar vaak op. Dat torste ik met me mee, ik vond het vreselijk als het over mijn uiterlijk ging. Nu zie ik in de spiegel iemand met veel gezichten. Er is geen foto waarop ik hetzelfde sta. Dat vind ik eigenlijk heel prettig.”

Meer lezen over Viggo? Je leest het in de nieuwe Beau Monde, te koop in de supermarkt of online via deze link.

Bron: Fleur Baxmeijer | Beeld: Bop Mulder

Laatste nieuws

Zie ook