Ontroerend: 5 royal sieraden met een verhaal

Kroonjuwelen en tiara's zijn leuk en aardig, maar de meeste royals dragen toch eerder hun persoonlijke lievelingssieraden.

Lees ook

Naast een schatkamer vol historische topstukken hebben prinsessen en koninginnen ook allemaal een privécollectie, met sieraden die hen zeker zo dierbaar zijn. Even voorstellen: de 5 meest gedragen stukken.

Hanger

Mette-Marit is geen groot sieradendrager, soms hangt ze alles wat haar lief is of waar ze speciale herinneringen heeft aan één ketting, wat een euh… eclectisch resultaat biedt. Er is echter één uitzondering en dat is de zodiachanger die ze kreeg van Franca Sozzani, de legendarische hoofdredacteur van de Italiaanse Vogue die in 2017 overleed. Mette-Marit was persoonlijk bevriend met Franca, ze draagt de hanger heel vaak privé en soms ook bij werkbezoeken. De kroonprinses is geboren op 19 augustus en is een Leeuw.

Bloemenbroche

Koningin Margrethe's lievelingsstuk is een broche in de vorm van een madeliefje (Daisy in het Engels en dat is tevens haar bijnaam voor intimi). De broche was in 1935 een huwelijksgeschenk voor prinses Ingrid van Zweden, die op haar 10de haar moeder Margareta verloor. Haar vader, kroonprins Gustaf Adolf van Zweden liet de speld maken van diamanten die van haar moeder waren geweest. Ingrid droeg de broche bij haar intocht in Denemarken en schonk hem kort voor haar dood aan haar oudste dochter, de huidige koningin Margrethe, toen die zestig werd.

“Ik was intens ontroerd,” zegt Margrethe in de documentaire 'De Kongelige Juveler'. “Ze was zelf net negentig geworden, ik werd zestig, ik had de broche op mijn bruiloft mogen dragen en hem toen krijgen – dat was heel bijzonder.” De broche wordt dan ook regelmatig gelucht en zal later vermoedelijk naar haar kleindochter prinses Isabella gaan. De oudste dochter van kroonprins Frederik heet voluit Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, dus de broche linkt ook haar met de eerdere generaties.

Edelstenen

Koningin Máxima kan erin uitgetekend worden: de zachte, gouden armband met edelstenen van juwelier Steltman in Den Haag (en sinds enige jaren officieel hofleverancier!). Ze kreeg hem voor haar veertigste verjaardag van Willem-Alexander, onder elke steen staat de naam van een gezinslid gegraveerd.

Máxima zit onder groen, Alexander onder donkerblauw, Amalia is lichtblauw, Alexia wit en Ariane zit onder rood. De ring met de oranje diamant die hier ook te zien is, is Máxima's verlovingsring, eveneens van Steltman. De steen is zeer zeldzaam, het was een passend cadeau voor iemand die alles achter liet om een Van Oranje te worden.

Nationale ring

Mary Donaldson kreeg in 2004 van kroonprins Frederik van Denemarken een verlovingsring met een kloeke diamant, geflankeerd door twee robijnen. Het ontwerp heeft, heel symbolisch, de kleuren van de Deense vlag. Het is niet de makkelijkste ring om te dragen, maar ze heeft hem vrijwel altijd om, meestal in combinatie met haar trouwring. Er zijn later, met de komst van de kinderen, extra diamanten aan toegevoegd wat de ring meer body geeft en bovendien iets neutraler van kleur maakt.

Solitaire

Kroonprinses Victoria van Zweden is wat betreft sieraden een democratische ekster. Antieke tiara, fashion jewellery, een olijke ketting van H&M – als ze het leuk vindt, draagt ze het. Uitzondering in haar collectie is de verlovingsring die ze in 2009 van Daniel Westling kreeg en dag en nacht draagt. Het is een eenvoudige ronde solitair van hofleverancier Bolin en een breuk met de Zweedse traditie om bij de verloving al een gouden ring te geven. Ze draagt hem tegenwoordig samen met haar trouwring (een platina bandje met diamanten)…

…waarbij de verlovingsring standaard op half zeven hangt. Maar dat kan de kroonprinses niet schelen: het is echte liefde tussen Daniel en haar en daar staat die ene eenvoudige tijdloos mooie diamant symbool voor.

Bron: ModeKoninginMaxima, People, Vogue AU, Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress, ANP, Koninklijk Huis

Laatste nieuws

Zie ook