Prinses Laurentien praat over huwelijk en gezinsleven

"Natuurlijk was ik me ervan bewust dat hij als derde zoon van de koningin een bepaalde rol had."

Lees ook

Het tijdschrift LINDA wist prinses Laurentien te strikken voor een openhartig interview.

Zo vertelt ze over haar gezinsleven (samen met prins Constantijn heeft ze drie kinderen: Eloise, Claus-Casimir en Leonore) en over haar huwelijk met de Nederlandse prins. “Natuurlijk was ik me ervan bewust dat hij als derde zoon van de koningin een bepaalde rol had. En dat we dus niet een doodgewoon leventje zouden kunnen gaan leiden. Maar wij hadden zo'n connectie in hart en ziel en hoofd”, vertelt Laurentien. “We woonden toen in Brussel, dat hielp ook. We hadden ons eigen leven, met werk en vrienden. Nog steeds trouwens! Constantijn is druk met zijn techbedrijven. Ik met Number 5.”

© Koninklijk Huis, huwelijk prins Constantijn met Laurentien Brinkhorst in 2001

Met haar in 2017 opgerichte stichting Number 5 Foundation ontwikkelt ze uiteenlopende sociale innovatie initiatieven op verschillende maatschappelijke vraagstukken. De prinses zet zich al jaren in voor Nederlanders die kampen met armoede, schulden en laaggeletterdheid.

Ook komen haar kinderen aan bod, want ook zij merken dat ze geen alledaags leven leiden. “De kinderen krijgen soms van vriendjes te horen dat wij geen belasting hoeven te betalen. Dan komen ze bij ons: dat is toch onrechtvaardig? Wij leggen ze uit dat we net als iedereen belasting betalen.” En over oudste dochter, gravin Eloise, wordt ronduit gepraat: “Ze moet zich realiseren dat alles wat ze op social media plaatst, impact heeft en dat andere media dat oppikken. Tegelijk snappen wij dat ze in een ander tijdperk leeft. Ik denk dat dat voor veel ouders die niet gewend zijn om zichzelf te profileren, soms lastig is. Het is toch een beetje een clash of generations. En ach, laten we het niet groter maken dan het is. Ik geloof ook: leven is leren. Onze zoon en dochters moeten struikelenderwijs leren, zoals alle kinderen.”

Van nare reacties daarop trekt Eloise zich niets aan, maar Laurentien, die zegt anders in elkaar te steken, daarentegen wel. “Ik weet hoe naar en vals mensen kunnen zijn.” Zelf was Laurentien vroeger minder zelfverzekerd dan haar dochter nu is. Daarom probeert ze haar kinderen veel complimenten mee te geven, iets wat ze zelf vroeger maar weinig ervoer. Door het gebrek aan complimenten was Laurentien enorm onzeker. “Met als gevolg dat ik een tijd vreselijk mijn best heb gedaan om die onzekerheid te maskeren, op het krampachtige af.”

© Koninklijk Huis, portretfoto gezin prins Constantijn 2019

Ook zoon Claus-Casimir komt even aan bod. Hij zit tegenwoordig op een kostschool in Schotland waar ook prins Charles naartoe ging. Lang stond de school bekend om het spartaanse regime, maar dat is volgens Laurentien niet meer het geval. “Het is zo mooi om mee te maken hoe hij daar bloeit. Echt bijzonder.”

Bron: Linda | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook