Dit is het verhaal achter de iconische ‘revenge dress’ van prinses Diana

Lady Di introduceerde met de zwarte jurk een nieuw begrip in de celebritywereld.

Op 29 juni 1994 verscheen prinses Diana op een feest van Vanity Fair in een zwarte jurk die korte metten maakte met alle royal kledingvoorschriften. Diezelfde avond gaf prins Charles toe dat hij was vreemdgegaan tijdens zijn huwelijk met Lady Di. De revenge dress was geboren.

Little black dress

Prinses Diana was al drie jaar gescheiden van prins Charles toen ze de inmiddels wereldberoemde creatie aantrok naar een feestje in Hyde Park. Toch trok de zwarte off-shoulder jurk van Christina Stambolian in eerste instantie de aandacht omdat hij – hoe elegant ook – niet bepaald paste binnen het koninklijke kledingprotocol.

Maar er is een andere reden waarom de jurk de geschiedenisboeken in is gegaan. De avond waarop de prinses of Wales in de gedurfde outfit verscheen, was ook de avond waarop een documentaire over de scheiding van Charles en Diana in première ging op nationale televisie. Daarin vertelde prins Charles op subtiele wijze dat hij al tijdens zijn huwelijk vreemd was gegaan. Op de vraag of hij altijd trouw was geweest aan zijn vrouw antwoordde hij: “Ja. Totdat de relatie niet meer te herstellen was, toen we het allebei al hadden geprobeerd.”

“Daarna noemden we die jurk de revenge dress – een jurk om wraak mee te nemen”, herinnert Kerry Taylor zich, eigenaar van het bedrijf dat een aantal iconische jurken van Diana veilde. “Terwijl sommige mensen op zo'n moment misschien niemand onder ogen durfden te komen, ging Diana die avond de deur uit in die jurk en zag ze er drop-dead gorgeous uit. Ze maakte daarmee een belangrijk statement.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Diana in Hyde Park op 29 juni 1994. Beeld: Brunopress

Eerste revenge dress

Sindsdien wordt Lady Di gezien als de grondlegger van de revenge dress. Een sexy, weinig verhullende jurk die wordt gedragen bij de eerste publieke verschijning na een relatiebreuk, echtscheiding of overspelgeruchten. Strakke silhouetten en diepe uitsneden moeten de ex-partner laten zien wat-ie zojuist is kwijtgeraakt. Daarnaast symboliseert het kledingstuk onafhankelijkheid. Een goede revenge dress schreeuwt simpelweg: 'Ik ben aan een nieuw hoofdstuk begonnen, voel me vrouwelijker dan ooit en heb jou niet meer nodig.'

Een passend kledingkeuze dus voor die bewuste zomeravond in 1994, al vragen sommigen zich af of Diana daarbij stil heeft gestaan. “In eerste instantie wilde ze helemaal niet naar dat feest”, onthulde Paul Burrell, de voormalige butler van de princess of Wales, op Instagram. “Ze zei dat ze niemand onder ogen wilde komen én dat ze bovendien niets te dragen had.” Burrell stelde daarop de zwarte jurk voor, die Diana al drie jaar in haar kast had hangen maar nog nooit had durven dragen. Op het allerlaatste moment besloot ze hem aan te doen, and the rest is history.

Goed voorbeeld doet goed volgen

In de loop der jaren heeft menig celebrity het voorbeeld van 's werelds meest beroemde prinses gevolgd. Van Mariah Carey tot Rihanna, en van Jennifer Anniston tot Kate Moss: stuk voor stuk verschenen ze in veelzeggende (maar weinig bedekkende) jurken na een pijnlijke breuk. Topmodel Bella Hadid introduceerde in 2017 ook de revenge body toen ze het Met Gala bezocht, waar ook haar ex en zijn nieuwe vriendin van de partij waren. Het moge duidelijk zijn dat ze het happy couple zéker wist te overschaduwen met haar outfit.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bella Hadid in Alexander Wang op het Met Gala 2017. Beeld: Brunopress

Kates revenge dress

Maar ook onder de royals zelf heeft de revenge dress nog eens zijn opwachting gemaakt. In de zomer van 2019, toen er overal geruchten klonken dat prins William vreemd zou gaan, was het voor Kate het moment om een nauwsluitend, wit off-shoulder jurkje uit de kast te trekken, volgens velen een duidelijke knipoog naar haar wijlen schoonmoeder. Hoewel de outfit minder risqué was dan de gemiddelde revenge dress, hielp het niet bepaald om de geruchten de kop in te drukken. Is er iets wat je wilde zeggen, Kate?

Kate Middleton bij het Action on Addiction Gala, 12 juni 2019. Beeld: Brunopress

Bron: Grazia FR, Reader’s Digest | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws