Kroonprins Willem-Alexander & powerbabe Máxima: hoe de prille liefde zich ontwikkelde naar Team Oranje

Overspel, familievetes, culturele verschillen... De relaties van deze royals gingen bepaald niet over rozen.

Overspel, familievetes, culturele verschillen… De relaties van deze royals gingen bepaald niet over rozen. Toch kregen ze een happy end!

Vandaag op de planning: die van onze eigen WA en Máxima.

Aan het einde van de vorige eeuw luidde de officieuze vacature voor kroonprinses der Nederlanden ongeveer zo: ‘Meisje uit ons soort kringen, bij voorkeur Duitse adel, bescheiden, volgzaam, van onbesproken gedag, plichtsgetrouw, bereid zich weg te cijferen.’ Het was dan ook even schrikken toen Willem-Alexander aankwam met powerbabe Máxima Zorreguieta, die niet alleen slim en ambitieus was, maar ook een beetje had geleefd, beschikte over Latijns-Amerikaans temperament en bovendien een vader met een omstreden politiek verleden op voorraad had. Oh dear.

© Koninklijk Huis, verlovingsportret prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta

‘Ik vond niks van hem’

Een instant sprookje was het dus niet, ook al omdat Máxima niet echt hoogte kreeg van haar Nederlandse aanbidder. “Ik vond niks van hem,” zei ze later over die eerste ontmoeting, die toch leidde tot veel intercontinentaal gebel en eindeloos veel tripjes van de prins naar New York, waar Máxima destijds woonde en werkte. Zelfs toen het serieuzer werd, stond ze niet te trappelen. In een tv-interview zei Máxima hierover: “Ik dacht: hier moet ik ver van blijven, ik ben een onafhankelijk meisje en heb allerlei plannen. Dit paste er niet in.” Al het gedoe om haar vader, van wie ze veel hield, trok bovendien een behoorlijke wissel op de romantiek.

© Koninklijk Huis, portretfoto koning Willem-Alexander en koningin Máxima 2013

Team Oranje

Maar ja, als een kroonprins met het opgeven van de troon gaat schermen om met zijn grote liefde te kunnen trouwen, worden the powers that be toch wat inschikkelijker. Máxima nam openlijk afstand van de vreselijke dingen die tijdens de Argentijnse militaire junta (dictatuur) waren gebeurd. En haar vader Jorge Zorreguieta, die destijds staatssecretaris (en minister) van Landbouw (en Veeteelt) was onder president Videla, bleef weg van de bruiloft. Iedereen weet waar het toe leidde: een mooie dag, drie leuke prinsessen en een populair koningspaar dat het ook twintig jaar na de verloving nog gezellig heeft. “Het is een team,” zeggen insiders. “Ze vullen elkaar goed aan. Er is veel wederzijds respect en ze kunnen ontzettend lachen.”

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: Koninklijk Huis, RVD

Laatste nieuws