Chic en simpel: deze Franse haarstijl maakt een comeback

Zo maak je zelf een elegante chignon.

Lees ook

Het lijkt erop dat de nonchalante knot razendsnel plaats moet maken voor de klassieke, Franse chignon. Hoewel de chique uitstraling anders doet vermoeden, komen er aan deze haarstijl geen tientallen schuifspeldjes of bussen haarspray aan te pas. En het is ook nog eens een prachtige manier om gespleten haarpunten (hello, quarantainekapsel) te verbergen.

Door de jaren heen

We zeggen wel dat dit kapsel een comeback maakt, maar is het eigenlijk ooit weggeweest? De chignon kent in ieder geval al een eeuwenlange geschiedenis. In het oude Griekenland zou de hairdo al veel gedragen zijn. Tijdens het Victoriaanse tijdperk (het grootste deel van de negentiende eeuw) maakt de chignon opnieuw zijn opmars en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een populaire haardracht. Vandaag de dag is het een geliefde keuze op de rode loper of bij bruiloften, maar het veelzijdige kapsel doet het ook prima in het dagelijks leven.

“Het is een klassieke stijl die zich voortdurend ontwikkelt en moderniseert”, aldus master stylist Leonardo Manetti aan Real Simple. “Chignon komt van de Franse term chignon de cou, oftewel de achterkant van de nek. Want dat is waar de knot traditioneel gezien hoort te zitten.” Tegenwoordig zijn andere variaties ook meer dan geaccepteerd.

Elk wat wils

Als je haar maar lang genoeg is – ongeveer tot op het sleutelbeen – past een chignon bij ieder haartype. Kies voor een superstrakke variant als je de glam look wilt bereiken of voor een messy chignon als het een tikkeltje losser mag.

Volgens Manetti is de chignon bij uitstek geschikt als je je haar een dag niet hebt gewassen. Lokken die net brandschoon zijn gewassen, hebben vaak te weinig grip. Gebruik in dat geval een kleine hoeveelheid droogshampoo, tipt de stylist.

Kam eerst je haar en maak een middenscheiding. Leg je haar langs je oren, in de nek. Is je haar aan de korte of fijne kant, maak dan eerst een lage paardenstaart. Pak je haar en draai het tegen de klok in. “Stel jezelf voor dat je een donut maakt rondom het midden van de staart”, adviseert Manetti. Gebruik je wijsvinger om de knot op z'n plek te houden. Rol de knot rondom het elastiek van de paardenstaart en zet beide kanten vast met schuifspeldjes.

Bekijk hieronder een andere simpele manier om een chignon te maken:

Bron: Real Simple | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook