De zeven liefdes van prinses Anne

Ze trouwde met een 'commoner', was het eerste kind van de Queen dat scheidde en had een relatie met de toekomstige man van schoonzus Camilla. "Ze weigerde haar liefdesgeluk op te geven."

Lees ook

Buitenechtelijke verhoudingen en gestolen brieven: een nieuwe documentaire over prinses Anne laat zien hoe roerig het liefdesleven van koningin Elizabeth's oudste en enige dochter is geweest.

Turbulent liefdesleven

Prinses Anne houdt zich het liefst een beetje op de achtergrond wat haar privéleven betreft. “Ik ben geen sprookjesprinses en zal dat ook nooit worden”, kondigde de enige dochter van Queen Elizabeth en prins Philip ooit aan. Ze is zuinig, trekt zich weinig aan van haar uiterlijk en komt soms ietwat onhandig uit de hoek. Hoe ze na vele mislukte matches toch de ware liefde vond, is daarentegen wel een sprookjesachtig happy end.

“Sommige van haar vriendjes werden als enorm ongepast beschouwd”, weet Tom Quinn, de biograaf van de prinses. “Het verleden van prinses Anne is zacht uitgedrukt kleurrijk. We weten dat ze zeven vriendjes heeft gehad, het eerste royal kind was dat scheidde en iemand uit het gewone volk trouwde. Ze was een rebel.”

De documentaire Princess Anne: The 7 Loves of Her Life zet het roerige liefdesleven van de prinses op een rijtje. “Haar relaties laten zien dat de vastbesloten, openhartige Anne weigerde om haar liefdesgeluk zomaar op te geven.”

Gerald Ward

De eerste man die het hart van de princess royal veroverde, was Gerald Ward. De avontuurlijke Ward leek een goede match voor Anne: hij had op Eton College gezeten, was cavalerieofficier geweest en was grootgrondbezitter. “Hij was een vriend van prins Charles. Gerard was precies het avontuurlijke type waar Anne zich tot aangetrokken voelde. Een goede ruiter, een goede paardrijder”, weet royaltydeskundige Richard Kay.

Toch is de relatie tussen Gerald en Anne nooit officieel bevestigd. Wel bleven de banden tussen deze eerste huwelijkskandidaat en het koningshuis bestaan, want later werd Ward de peetvader van prins Harry.

Sandy Harper

Het tweede serieuze vriendje van prinses Anne was polospeler Sandy Harper. Volgens Quinn liet deze sportieveling de alarmbellen rinkelen in Buckingham Palace.

“Hoewel hij een min of meer acceptabele achtergrond had, was hij gekleed als een hippie, hij had lang haar, droeg kralen en mousseline shirts met open nek. Voor Anne was dit echter fantastisch omdat ze op deze manier aan de tweedy wereld van de Koninklijke Familie kon ontsnappen.” De twee werden vaak gezien bij discotheken in Londen. Maar ook deze relatie strandde en Sandy trouwde later met een model.

Richard Meade

Het koningshuis was weer wat gerustgesteld toen daarna een betere kandidaat op Anne's pad kwam. Richard Meade was een succesvol Olympisch ruiter en deelde daarmee de paardenpassie van prinses Anne. Nog meer bonuspunten: Richard schijnt erg hoffelijk te zijn geweest én hij was volgens velen een knappe verschijning. Dat de topsporter twaalf jaar ouder was dan zijzelf, leek voor Anne en haar vriendinnen geen probleem. Het zat queen Elizabeth misschien wat minder lekker, want volgens geruchten zou zij de relatie van haar dochter en de ruiter hebben afgewezen.

Andrew Parker Bowles

Dankzij The Crown misschien wel de meest bekende (en meest controversiële) ex-vriend van prinses Anne: Andrew Parker Bowles. Andrew had al een tijdje een knipperlichtrelatie met Camilla Shand, en sprak tussendoor weleens af met Anne. Daarop zou Camilla besloten hebben dat als haar ex iets begon met de dochter van de koningin, zij het aan zou leggen met de kroonprins.

Het liep allemaal anders in deze 'liefdesvierhoek': zoals we weten trouwde Camilla met Andrew en later met prins Charles. De relatie tussen Anne en Andrew mocht niet zijn, maar resulteerde wel in een levenslange vriendschap. Andrew is ook de peetvader van Anne's dochter Zara Tindall.

Kapitein Mark Philips

Het lijkt een voorwaarde te zijn geweest om prinses Anne aan de haak te kunnen slaan: wees een paardenliefhebber! Vlak voordat Andrew en Camilla in het huwelijksbootje stapten, verloofde Anne zich met kapitein Mark Philips. Opnieuw een ruiter die Olympisch goud op zijn naam had staan en kapitein in de cavalerie.

Het huwelijk van Anne en Mark in november 1973 was destijds de meest bekeken royal wedding ooit met meer dan 500 miljoen televisiekijkers. Kort na de geboorte van hun twee kinderen Peter en Zara begon ook deze relatie scheuren te vertonen. De twee werden nauwelijks samen in het openbaar gezien. Volgens geruchten hielden zowel de prinses als de kapitein er buitenechtelijke relaties op na.

In 1989 werd een van deze affaires openbaar toen de pers gestolen liefdesbrieven van Anne aan commandant Timothy Laurence – de stalmeester van de Queen – in handen kreeg. In 1992 besloten Mark en Anne, na jarenlang apart van elkaar te hebben geleefd, officieel te scheiden: hetzelfde jaar dat haar broer Charles en schoonzus Diana een punt achter hun huwelijk zetten.

In het politieonderzoek naar de brievendief waren prinses Anne en Timothy heel open over hun relatie. “Ze schaamden zich niet. Ze waren wel van slag vanwege de manier waarop hun verhouding bekend was geworden, maar ze waren heel open en de enige zorg van commandant Laurence was om de prinses te beschermen”, herinnert de detective die de zaak destijds onderzocht zich.

De bruiloft van prinses Anne en kapitein Mark Philips. Beeld: Brunopress

Peter Cross

Maar vóórdat commandant Laurence zich aankondigde, had prinses Anne naar verluidt iets met haar bodyguard, Peter Cross, die ook getrouwd was. Nadat de affaire aan het licht kwam in de media, werd Peter abrupt overgeplaatst naar een andere afdeling. Toch zouden de twee nog enige tijd hebben afgesproken.

Timothy Laurence

Een paar maanden na haar echtscheiding van Mark, in december 1992, trouwde prinses Anne voor de tweede keer. Ondanks het hobbelige begin van hun relatie, koos de prinses toch voor een huwelijk met Timothy Laurence. In tegenstelling tot haar eerste bruiloft was het ditmaal een kleine ceremonie. Ook moest het koppel in Schotland trouwen, omdat ook in de jaren negentig de Church of England gescheiden personen nog niet toestond om opnieuw in het huwelijksbootje te stappen.

Met de commandant vond prinses Anne dan tóch haar prins op het witte paard. De twee zijn inmiddels meer dan 28 jaar getrouwd, hebben geen schandalen op hun naam staan en houden er een rustig leventje in dienst van de kroon op na.

Fotograaf Fayne Fincher legde het stel vast toen ze voor het eerst samen in het openbaar verschenen op een bal en herinnert zich: “Het was de eerste keer in jaren dat ik prinses Anne echt gelukkig heb gezien.”

Prinses Anne en sir Timothy Laurence in 2019. Beeld: Brunopress

Bron: Express | Beeld: Brunopress, SCMP

Laatste nieuws

Zie ook