Het perfecte kaasplateau: zo stel je ‘m samen!

Heerlijk zo'n kaasplank, maar hoe stel je nu dé perfecte variant samen?

Heerlijk zo'n kaasplank, maar hoe stel je nu dé perfecte variant samen?

Welke kazen horen er thuis? En hoe serveer je ze? En wat drink je er eigenlijk bij?

Selectie van diverse kazen

En met diverse kazen bedoelen we zo'n vier tot vijf verschillende soorten. Tuurlijk mag je het aantal verkleinen of vergroten, maar dan wordt de keuze voor je gasten wel wat moeilijk. En, dit is een geheel praktisch, hoe meer je er doet, hoe moeilijker het wordt om ze op een plank te laten passen. De verschillende kaassoorten mogen elkaar namelijk niet aanraken. “Voor een goede mix van smaken kies je een kaas uit elke (of zo veel mogelijk) van de 5 Franse kaasfamilies: geitenkazen, harde/halfharde kazen, witschimmelkazen, blauwe kazen en roodschimmelkazen”, aldus Frankrijk.nl

Serveer je kazen

Om je gezelschap (of jezelf) wat comfort te bieden, kies je voor een houten plank voor je kaasplank om het aansnijden makkelijker te maken. Haal je gewenste kazen een half uur van tevoren uit de koelkast om zo de zachte kaasjes beter tot hun recht te laten komen. Let op: in een warme omgeving kunnen de kazen zweterig worden. Voor een prettige afwisseling serveer je iets zoets bij je kaasplateau. Denk aan druiven of wat vijgenjam.

Wat te drinken?

In het geval van wijn, ga voor een witte variant (vooral in combinatie met geitenkazen). Rood mag natuurlijk ook, maar deze overstemt de kaasaroma's. “De beste keuze is sauvignon-blanc, sancerre, chardonnay of gewurztraminer (als je veel pittige kaasjes hebt). En zoete witte wijn, zoals sauternes, is erg lekker bij roquefort. Als je toch per se rood wilt drinken, kies dan een zo 'licht' mogelijke rode wijn, zoals een rode Loire-wijn of een beaujolais.” Rust ons enkel één vraag: met wie peuzel jij de volgende plank leeg?

Bron: Frankrijk.nl | Beeld: iStock

Laatste nieuws