Waarom prinses Alexia haar school afmaakt in Wales

Het relatief moderne paleis Huis ten Bosch ruilt Alexia na de zomervakantie in voor een middeleeuws kasteel aan de zuidkust van Wales.

Lees ook

Prinses Alexia gaat volgend jaar studeren in Wales.

Deze week maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat prinses Alexia vanaf volgend schooljaar haar opleiding vervolgt aan het United World College of the Atlantic, een internationale kostschool in het zuidelijke puntje van Wales. Het internationaal baccalaureaat dat zij daar zal volgen, geldt als vervanging voor de twee laatste leerjaren op het vwo. Geen verrassende stap voor de dochter van een koning – meerdere andere prinsessen gingen haar voor – maar wel een keuze waarmee het dagelijks leventje van Alexia op de schop gaat.

Op dit moment zit Alexia in de vierde klas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, maar ze verruilt deze na de zomervakantie voor een middeleeuws kasteel aan de zuidkust van Wales. Een logische reden vindt Kysia Hekster, woordvoerder van het Koninklijk Huis. “Officieel is er geen reden genoemd, maar anonimiteit speelt een grote rol. Alle ogen zijn hier op haar gericht omdat ze de dochter van de koning is. Als ze straks in Wales op school zit, valt ze minder op. Ze wordt daar minder opvallend. En ik kan me voorstellen dat het soms best lekker is, als niemand op je let”, legt ze uit.

Een prinses die hetzelfde mee gaat maken, is prinses Leonor van Spanje, de oudste dochter van koning Felipe en koningin Letizia. Want ook zij vertrekt na de grote vakantie naar Groot-Brittannië om haar middelbareschooltijd te vervolgen. Hoe leuk zou het zijn als de twee royal besties worden?

Mediacode

Prinses Alexia kan op de buitenlandse kostschool waarschijnlijk ook genieten van meer anonimiteit. Een leerlinge uit koninklijke kringen is niets nieuws op het UWC, waar eerder kroonprinses Elisabeth van België afstudeerde en waar ook kroonprinses Leonor van Spanje vanaf volgend schooljaar te vinden zal zijn. Aan de andere kant van de Noordzee is ook nog altijd de mediacode van kracht, dus de prinses kan niet plotseling benaderd worden door de pers.

Het deed (destijds prins) Willem-Alexander in ieder geval goed toen hij in de jaren tachtig op dezelfde school even kon ontsnappen aan alle media-aandacht. “Hij heeft zeker genoten van zijn tijd hier”, herinnert oud-klasgenoot Adrian Disney zich in een interview met de BBC. “Het was waarschijnlijk de eerste keer van zijn leven dat hij naar buiten kon gaan en ervan kon genieten, zonder te worden herkend.”

En de andere A'tjes? Bekend is dat kroonprinses Amalia dit jaar eindexamen doet aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet en daarna waarschijnlijk een tussenjaar heeft voor haar studietijd. Nog niet bekend is wat Ariane gaat doen, heeft ze trouwens nog lekker de tijd voor. De jongste Oranje-telg zit op dit moment in de tweede klas. We kunnen ons voorstellen dat er veel gefacetimed wordt volgend schooljaar met de A3'tjes, over heel de wereld (waar ze ook maar mogen uithangen).

Bron: Koninklijk Huis, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook