7 fascinerende dingen die je nog niet wist over Buckingham Palace

Wist je dat Queen Victoria maar liefst drie keer een indringer had toen ze in het paleis woonde?

Buckingham Palace is misschien wel een van de mooiste paleizen van Europa. Daarom besloten wij wat dieper te graven in de geschiedenis en vonden we wat grappige feitjes.

1. Het is vernoemd naar een politicus

John Sheffield was een politicus en werd Duke van Buckingham in 1703. Hij liet Buckingham House bouwen als een residentie om te verblijven als hij in Londen was. Het werd pas echt een paleis toen architect John Nash in 1820 het een make-over gaf. Hij werd echter wel ontslagen omdat hij ver over het budget heen ging…

2. Queen Victoria had een indringer toen ze in het paleis woonde

In de pers is hij bekend als 'the boy Jones' – Edward Jones werd drie keer opgepakt omdat hij meerdere keren het paleis wist binnen te sneaken. Hij stal onder andere eten, kleding en zei dat hij op de troon had gezeten. Uiteindelijk werd hij naar Brazilië uitgezet. Daar ontsnapte hij en kwam terug, werd weer opgepakt en werd voor zes jaar vastgezet op een schip. Daarna werd hij naar Australië gestuurd. Lastige jongen…

3. Het paleis biedt niet alleen een thuis aan de royals

Meer dan 800 staff members wonen er, zoals ook een klokkenmaker. Die is trouwens best druk, aangezien er 350 klokken en horloges in het paleis zijn. Ze worden elke week opgewonden door twee conservatoren, die fulltime werken om de klokken te laten tikken.

4. De grote Ballroom is het paradepaardje

Het is de grootste kamer in het paleis, (36,6 meter lang, 18 meter wijd en 13,5 meter hoog). Het eerste event dat er ooit werd gevierd, was het eind van de Krimoorloog in 1856. Maar het paleis bestaat niet alleen maar uit ballrooms en banquet ruimtes, er is ook een postkantoor, politiebureau, operatiekamer, bioscoop en zwembad.

5. Er wordt hard gewerkt om het licht te houden

Elke 6 weken worden alle 760 ramen schoongemaakt. De grote ballroom was trouwens de eerste kamer die elektriciteit kreeg in 1883. Het duurde daarna nog zo'n vier jaar totdat alle kamers voorzien waren van elektriciteit.

6. Er zijn geheime tunnels

Het kan nog spannender: er zijn onder het paleis tunnels die naar de dichtstbijzijnde straten lopen. Ooit heeft er zonder dat iemand het wist een man uit Newcastle een tijdje gewoond.

7. Je weet wanneer de Queen thuis is

Als de koningin aanwezig is, wappert de koninklijke standaard op het middelste paviljoen; is zij er niet, dan wordt de Union Jack gehesen.

Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws