Exclusief! Janny van der Heijden: ‘Ik heb nog voor 20 jaar plannen’

Janny van der Heijden (66, bekend van ‘Heel Holland bakt’) zet graag haar tanden ergens in.

Lees ook

Janny van der Heijden (66, bekend van ‘Heel Holland bakt’) zet graag haar tanden ergens in. Daarom laten we haar nog eens herkauwen op eerder gedane uitspraken. “Inderdaad, mijn moeder was een feeder, dat heb ik van haar.”

Gemoedelijk babbelt Janny van der Heijden met haar vaste stylist, Bjorn Franke, op onze fotografielocatie, restaurant Salmuera Amsterdam, bekend om zijn originele Latijns-Amerikaanse keuken. Daten, sapkuren, juwelen; een breed scala aan gespreksonderwerpen komt voorbij. Regelmatig schalt Janny’s gulle lach door de ruimte. “Bjorn en ik werken al zes jaar samen,” vertelt de blondine. “Momenteel zien we elkaar vaak, omdat we midden in opnames voor 24Kitchen zitten.” Janny heeft een nieuw programma op de food-zender; in ‘De smaak van Nederland’ onderzoekt ze hoe er in Nederland gegeten wordt. “Er is veel om van te genieten,” klinkt het stellig. “We doen alsof we alleen maar erwtensoep en stamppot hebben. We mogen best wat trotser zijn op onze keuken. We hebben prachtige kazen en heerlijke boter. En wat te denken van onze groentes, asperges, garnalen, haring en oesters?”

© Mike van den Toorn

“Als je sterke wortels hebt, val je niet zo gauw om.” “Ik kom uit een fijn, warm, traditioneel gezin. Mijn vader was ambtenaar, mijn moeder huisvrouw. Als kind wist ik me al geliefd. Dat bepaalt hoe je in het leven staat, hoe zeker je van jezelf bent. Er zijn mensen die hun hele leven naar erkenning zoeken, ik heb die erkenning al jong gekregen, een groot voorrecht. Mijn ouders hebben me veel meegegeven. Altijd oprecht zijn. Geen onderscheid maken. Al maken we de sneden nog zo dun, er blijven altijd twee zijden aanzitten, zei mijn vader altijd. Ik heb jong geleerd niet te snel te oordelen. Zeker in deze tijd denk ik wel eens: jammer dat niet meer mensen dat hebben meegekregen.”

Het schijnt dat je bijna bij een ander gezin was opgevoed. “In die tijd lagen alle baby’tjes bij elkaar op een zaal en werden ze allemaal tegelijk naar hun moeders gebracht om gevoed te worden. Mijn moeder kreeg de verkeerde baby in haar armen gedrukt en had dit meteen door. De andere moeder had niets in de gaten. Mama heeft enorme stampij gemaakt, totdat ze me terug had. Mijn broer, zes jaar ouder dan ik, pestte me ermee als kind: ‘Zie je wel, we hebben toch de verkeerde meegekregen.’”

© Mike van den Toorn

“Mijn toekomstbeeld als tiener? Trouwen met een rijke man.” “Dat heb ik ooit tegen mijn moeder gezegd. Het mooie is dat ze deze ambitie niet veroordeelde. Ze zei dat ik van goeden huize moest komen als ik een rijke man wilde. Dat ik goed opgeleid moest zijn, zodat ik een gelijkwaardige, sterke partner zou zijn. Als je iets wilt bereiken, moet je daar zelf moeite voor doen, is me altijd voorgehouden. Je moet dingen niet van anderen laten afhangen.”

Wat voor man kan jou charmeren? “Hij moet een goed gevoel voor humor hebben, ik kan niet tegen humorloze mensen. Hij moet respect voor anderen hebben, open staan voor meningen die afwijken van de zijne en bij voorkeur ook van kunst houden.”

Wat voor cijfer geef je je leven? “Ik heb een heel goed leven. Ik denk wel een negen.”

Is er nog een kers op de taart? “Ik heb nog voor twintig jaar plannen en ambities, maar of die jaren me gegeven zijn, weet ik niet. Ik hoop tot op hoge leeftijd lichamelijk en geestelijk gezond te blijven, helaas beslis je daar niet zelf over – mijn moeder kreeg bijvoorbeeld alzheimer. De tante naar wie ik vernoemd ben, is 96 geworden. Ze begon rond haar vijftigste met reizen, naar China, naar Japan, en heeft dat tot op hoge leeftijd volgehouden. Op haar negentigste voer ze nog door het Panamakanaal. Daar hoop ik ook op. En graag in elegante vorm. Ik hoef er niet uit te zien als 40, want dat ben ik niet. Maar ik hoef er ook niet uit te zien als 70. Als je mijn tante vroeg hoe oud ze was, antwoordde ze steevast: ‘Dat vraag je niet aan een dame.’ Heerlijk toch?” Meer lezen over Janny? De nieuwe Beau Monde ligt vanaf vandaag in de winkels!

Bron: Sandra ten Brink | Beeld: Mike van den Toorn

Laatste nieuws

Zie ook