‘Prinses Elisabeth overklast nu al alle Belgische prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.

Lees ook

Move over Wim-Lex, Haakon en Filip. Er staat een verfrissende lichting prinsessen klaar om de wereld te veroveren.

Honderd jaar geleden zou hun leven maar één doel hebben gehad: strategisch trouwen om de positie van de dynastie te versterken. Tegenwoordig wordt er getrouwd uit liefde en krijgen ze de kans om zich te ontwikkelen. En het best voorbereid lijkt kroonprinses Elisabeth van België (19).

© BrunoPress

In tegenstelling tot haar vader had ze niet alleen een liefdevolle jeugd, maar werd er ook nagedacht over haar toekomst. “Filip en Mathilde hebben altijd oog gehad voor haar latere functie,” zegt royaltyjournalist Joëlle Van den Houden. “Ik weet nog dat er zoveel mensen de kleine Elisabeth een hand kwamen geven dat ik even met mijn ogen heb gedraaid van ‘amai, dat meisje’. Waarop Mathilde zei: ‘Ze zal dat haar hele leven moeten doen, dus kan ze er maar beter aan wennen.’”

Bij de voorbereiding hoorde ook dat Elisabeth als kind al vloeiend Frans, Duits én Nederlands leerde spreken om met alle aanstaande landgenoten te kunnen praten. Op haar vijfde vergezelde ze haar ouders op een officieel kerkmomentje, een jaar later opende ze een kindermuseum. Ze was twaalf toen ze een zelfgeschreven toespraak in de drie landstalen voorlas bij een WOI herdenking en dertien toen ze haar eerste schip doopte. Ze vergezelde haar beide ouders regelmatig en verraste iedereen door naar de militaire academie te gaan. In alle gevallen toonde ze opmerkelijke zelfbeheersing en straalde ze uit dat ze zich welwillend schikt in haar lot.

© BrunoPress

Geen hermelijnen mantel voor Belgische Elisabeth, maar een militair uniform. Ondanks camouflagevlekken best opvallend.

© BrunoPress

Next stop: een studie in het buitenland en zo mogelijk een gap year, om nog een paar jaar in relatieve anonimiteit te kunnen leven. “Elisabeth overklast nu al alle Belgische prinsessen die haar zijn voorgegaan,” zegt Belgische royaltykenner Brigitte Balfoort. “In het beste geval werden de koningsdochters van de voorbije 190 jaar wel een beetje opgevoed, maar zeker niet opgeleid. Terwijl Filip en Mathilde echt alles uit de kast hebben gehaald om hun kinderen héél goed op te voeden, zorgen ze er ook nog eens voor dat ze goed opgeleid worden. Elisabeth is intelligent en heeft haar uiterlijk mee, maar er rust ook een grote verantwoordelijkheid op haar jonge schouders. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze het goed zal doen, maar ik denk dat ze ons op haar eigen manier ook zal verbazen. Als Mathilde vindt dat ze een te kort jurkje heeft uitgekozen of te veel make-up opdoet, zal Elisabeth haar zin toch doordrijven.”

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress, Belgische Monarchie

Laatste nieuws

Zie ook