doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');

Waarom de Britse royals Windsor heten (terwijl dat niet nodig is)

Oeps: de keer dat Diana een erfstuk van de Queen verkeerd droeg

Het werd een van Diana's iconische looks, maar Queen Elizabeth was daar niet zo blij mee.
Diana en Charles, 1985

Prinses Diana nam het niet zo nauw met alle royal regeltjes – iets waar haar traditieminnende schoonmoeder Queen Elizabeth nog weleens moeite mee had. Naar verluidt zou de koningin zich erg hebben opgewonden over deze 'modemisser' van Lady Di.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_top_article');

Iconische look

Het ging de geschiedenisboeken in als een van Diana's meest creatieve en iconische looks, maar het was eigenlijk een ongelukje. Op een gala in het Southern Cross Hotel in Melbourne verscheen de prinses van Wales in een zeegroene satijnen jurk en een royal erfstuk: een art-deco choker met smaragden die nog van Queen Mary was geweest en die Diana na haar huwelijk van Queen Elizabeth had gekregen. Daarvan kreeg de koningin wellicht spijt toen ze zag hoe haar schoondochter zich in het openbaar vertoonde met het kostbare sieraad. Ze droeg 'm niet 'zoals het hoort' rondom haar hals, maar liet hem hangen op haar voorhoofd.

'Bleef hangen op haar neus'

"Wat Diana droeg terwijl ze danste in de armen van haar man, was een Kroonjuweel dat haar door Queen Elizabeth zelf was gegeven", herinnert ook royal commentator Debora Attanasio zich. "Het was een sieraad waar de Queen zelf dol op was, maar Diana gunde als een huwelijkscadeau. Volgens mensen om haar heen was Hare Majesteit erg gepikeerd toen ze zag wat Diana ermee gedaan had."

Ging het wederom om een van Diana's creatieve, stijlvolle ingevingen? Verrassend genoeg niet. Het was de Canadese diplomaat Victor Chapman die op het idee zou zijn gekomen.

"Diana probeerde de ketting over haar hoofd heen te trekken, in plaats van het gewoon om haar nek te laten vastmaken, omdat ze haast had", schreef biografe Kitty Kelly over het voorval. "Het bleef echter hangen op haar neusbrug." Champan zou toen gesuggereerd hebben om daar niets aan te veranderen. "Laat maar hangen, het ziet er jeugdig en leuk uit, net als jij." De prinses volgde het advies op en was om. Later herhaalde ze het choker-wordt-hoofdband trucje nog eens met een ander exemplaar.

Prins Charles leek niet zo shocked te zijn door deze verfrissende look als zijn moeder. De foto's van het gala behoren tot de paar zeldzame beelden waarop de twee écht een gelukkig koppel lijken.

Prinses Diana en prins Charles in Melbourne, 1985. Beeld: Brunopress.
doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws