De beste natuurlijke oliën tegen huidveroudering

Bye bye fijne lijntjes, rimpels en droge huid!

Lees ook

Skinimalism wordt wel de grootste beautytrend van 2021 genoemd: in plaats van een apart crèmepje, tubetje of serumpje tegen iedere kwaal kiezen we steeds vaker voor een simpele, minimalistische en natuurlijke skincare routine. Deze plantaardige oliën tegen huidveroudering sluiten daar naadloos op aan.

Rijpere huid

Je collectie anti-agingproducten vervangen door één simpele olie? Het klinkt bijna te goed om waar te zijn, maar er zit een kern van waarheid in. Met name de rijpere huid kan baat hebben bij natuurlijke oliën, onderschrijft ook dermatoloog Robyn Gmyrek.

“Oliën kunnen een handje helpen tegen veroudering en hebben een antibacteriële en helende werking”, vertelt de arts aan Who What Wear. “Naarmate we ouder worden, daalt het vochtniveau in onze huid, met als gevolg een droge, gedehydrateerde huid, die fijne lijntjes en rimpels zichtbaarder maakt. Oliën hydrateren de huid niet alleen, ze voorkomen ook verdere veroudering omdat ze rijk zijn aan antioxidanten en vrije radicalen tegengaan. Deze oliën houden de huid zacht en gehydrateerd.”

Gebruik

Daar hebben we wel oren naar, maar hoe gebruik je zo'n olie het beste? Er gaat in ieder geval wat geduld mee gepaard, want volgens Gmyrek kan het twaalf weken duren voordat je resultaat ziet.

“Je huid heeft drie maanden nodig om nieuw collageen en elastisch weefsel aan te maken”, vertelt ze. “Als je wel onmiddellijk resultaat ziet, dan komt dat niet door nieuw collageen en nieuw weefsel maar door het hydraterende effect van de olie. Wanneer je huid goed gehydrateerd is, zijn fijne lijntjes en rimpels minder goed zichtbaar.”

Om huidveroudering tegen te gaan tipt de dermatologe oliën die rijk zijn aan antioxidanten en/of retinoïden. Let ook op of een olie koudgeperst (cold-pressed) is. “Dan omvat het bewerkingsproces geen chemische handelingen, wat de samenstelling en effecten van de olie kan veranderen.”

Heb je altijd al een huid gehad die gevoelig is voor acne? Dan is de kans helaas groter dat oliën puistjes kunnen veroorzaken, maar dit hoeft niet het geval te zijn.

De olie kun je aanbrengen nadat je je huid gereinigd hebt, zoals andere hydraterende middeltjes. Gmyrek somt op wat haar favoriete oliën tegen huidveroudering zijn.

Arganolie

Koudgeperste arganolie geeft de elasticiteit van de huid een boost en bevat essentiële vetzuren, zoals omega-3, -6, en -9. “Die verbeteren de hydratatie, hyperpigmentatie en de gezondheid van de huidbarrière.” Een goede keuze voor mensen die een soepeler en egaler huidje nastreven.

Amandelolie

Amandelolie heeft een ontstekingsremmende werking en bevat veel van die o zo nodige antioxidanten. Daarnaast ruikt het vaak lekker en hydrateert de olie goed.

Rozenbottelolie

Een geliefde olie onder mensen met een acnegevoeliger velletje. Maar ook tegen huidveroudering doet rozenbottelolie het goed. Volgens Gmyrek stimuleert het de aanmaak van collageen en elastine, én het geeft je huid een egalere, stralendere uitstraling.

Duindoornolie

Wat voordelen betreft lijkt deze natuurlijke olie op arganolie: door de omega-3 en omega-6 vetzuren versterkt het de huidbarrière en voorkomt het hyperpigmentatie. Daarnaast bevat het palmitoleïnezuur, dat helende eigenschappen heeft.

Vitamine E-olie

Ook deze olie vinkt een hoop goede eigenschappen af: hij werkt hydraterend en ontstekingsremmend en kan pigmentvlekken verminderen.

Abrikozenolie

Vitamine E komt ook terug in abrikozenolie (gemaakt van de pit, niet van het vruchtvlees). Abrikozenolie dringt goed door tot de huid, maar is niet vettig en verstopt de poriën niet. Fijn als je goed gehydrateerd, maar zonder glanzend voorhoofd door het leven wilt gaan.

Rozemarijnolie

Naast de heerlijke geur biedt rozemarijnolie ook nog geneeskrachtige eigenschappen. Het werkt namelijk ontstekingsremmend en antibacterieel. Deze olie is vaak alleen als essentiële olie verkrijgbaar, dus breng het niet direct aan op de huid, maar meng het bijvoorbeeld door je crème.

Avocado-olie

Avocado-olie staat er ook om bekend dat het de collageenaanmaak stimuleert. De olie wordt gemaakt van de pit, niet van het vruchtvlees, dus (helaas!) heeft een avocado on toast niet helemaal hetzelfde effect.

Bron: Who What Wear | Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook