Prinses Amalia zou om deze reden nooit met deze prins mogen trouwen

Geen royal liefdessprookje voor deze twee!

Lees ook

Amalia heeft het geluk dat ze veel meer te kiezen heeft dan de prinsessen die haar voorgingen, want Willem en Máx zullen het heus niet erg vinden als hun oudste dochter thuiskomt met een vriendje dat niet van adel is. Het is júist een koninklijke partner die problemen op zou kunnen leveren.

Belgische prins

Wat bijvoorbeeld nooit kan of zal gebeuren, is dat Amalia (of een van de andere prinsessen) met een Belgische prins zal trouwen. De Belgische wet verbiedt namelijk dat een lid van het koningshuis trouwt met iemand van 'Oranje'. Spijtig, want koning Filip heeft nog twee zoons van Amalia's leeftijd, Gabriël en Emmanuel, die onze kroonprinses al van jongs af aan goed schijnt te kennen.

Verboden liefde

Mochten Amalia en een van de broers tot over hun oren verliefd op elkaar worden en hun liefde willen bezegelen met een huwelijk, is er een Belgische wet uit 1830 die een stokje voor die double royal wedding steekt. Kort na de septemberrevolutie waren de Belgen de Nederlandse overheersing helemaal beu en stelden ze een wet op. De Anti-Hollandse sfeer zorgde voor een decreet dat verbiedt dat prinsen en prinsessen van het Nederlandse en Belgische koningshuis met elkaar mogen trouwen. De Belgische wet behelst ‘de eeuwige uitsluiting van de familie Oranje-Nassau van enige macht in België’.

Tot op heden is die regeling niet aangepast, al heeft dat voorstel wel op tafel gelegen nu de 'relaties tussen Nederland en België uitstekend zijn'. En mocht het gebeuren, liefde overwint alles!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: RVD – Martijn Beekman

Laatste nieuws

Zie ook