Zó wonen Albert en Paola van België tegenwoordig

Koning Albert en koningin Paola houden veel van de streek en wonen er in alle stilte & rust.

Lees ook

Koning Albert II (86) en koningin Paola (83) isoleren zichzelf al maandenlang in het Naamse dorpje Villers-sur-Lesse.

Ze verblijven er in een gerenoveerde pastorie, eigenlijk een erfenis van de kinderen van Laurent en Claire, die de voormalige vorstin in 2010 redde van krakers en voor fiks wat geld verbouwde. Hoe vullen ze daar hun dagen? En wat vinden de dorpsbewoners eigenlijk van hun aanwezigheid?

Het nieuwe stulpje

Het blad Le Soir Magazine weet te melden dat Albert en Paola maanden geleden al hun intrek hebben genomen in Villers-sur-Lesse, een deelgemeente van Rochefort, op de grens van de provincies Namen en Luxemburg. De koningin kocht er in 2010 een pastorie die zo vervallen was dat het gebouw door krakers werd bezet. Na jarenlange renovaties en een forse uitbreiding van het terrein is het domein sinds kort klaar. Net op tijd om te kunnen dienen als toevluchtsoord voor het vorstenpaar in ruste, nu ze door de coronacrisis niet langer naar hun geliefde Frankrijk en Italië kunnen reizen.

LEES OOK: 15x koningin Mathilde in een snoepwikkel

LEES OOK: De minnaars van koningin Paola

De koningin heeft van die kleine pastorie een charmante en comfortabele plek gemaakt. Ze wonen in alle eenvoud in het hart van het dorp, met veel sympathie voor de inwoners. Het huis was net afgewerkt toen de pandemie toesloeg. Een bijgebouw huisvest naast het bewakingspersoneel een kok, een butler en een huishoudster, en Albert en Paola kregen er tijdens hun quarantaine al een bezoekje van de kinderen van koning Filip.

De oude pastorij van Villers-sur-Lesse (inmiddels gerenoveerd) © De Rijkste Belgen

Kort na de troonswisseling in 2013 lekte uit dat koningin Paola de oude pastorie van Villers-sur-Lesse, recht tegenover de Saint-Lambert-kerk, had gekocht voor 100.000 euro. Twee jaar later werd het pand vergroot met een boomgaard van 47 hectare ter waarde van 140.000 euro. Na renovatiewerken, waarbij een hoge muur werd opgetrokken en dikke bomen werden geplant om privacy te garanderen, was de pastorij zelf in 2014 al 169.000 euro waard.

En de buren?

“Ik heb de koningin op een dag gezien. Maar het regende, ze had een pet op. Ik was bezig een wiel te vervangen en heb op de automatische piloot haar goede dag beantwoord. Ik had haar niet meteen herkend.” De reactie van een van de vijfhonderd inwoners van Villers-sur-Lesse aan Le Soir Magazine spreekt boekdelen: in het Waalse dorpje kijken ze allang niet meer op van de aanwezigheid van Albert en Paola. “Bij mooi weer wandelen ze in de late namiddag graag door de straat. Ze doen hun ronde van de blok huizen, met lijfwachten achter hen. Ze zeggen iedereen vriendelijk goede dag. Maar weet u, we groeten hen en dat is alles. Verder laten we hen met rust”, zegt een inwoner.

De anonimiteit en luwte van het dorp maken van Villers-sur-Lesse de ideale plek om te bekomen van de ontknoping van de Delphine-saga, vertelt Alberts halfzus prinses Esmeralda in het Brusselse magazine. “Ze zijn natuurlijk opgelucht dat die zaak achter hen ligt en dat er vrede heerst binnen de koninklijke familie. Tegelijkertijd hebben ze met behoorlijk wat gezondheidsproblemen gekampt. Maar nu voelen ze zich goed.”

Bron: Le Soir Magazine, AD | Beeld: BrunoPress, Belgische Monarchie, De Rijkste Belgie

Laatste nieuws

Zie ook