Bijzonder: nooit eerder vertoonde beelden van Elizabeth & Philip in hun jonge jaren

Een nieuwe documentaire brengt het beeldmateriaal aan het licht.

Lees ook

Ook na meer dan zeventig jaar op de troon en talloze openbare verschijningen komt er nog onbekend beeldmateriaal van Queen Elizabeth boven water. De documentaire The Queen Unseen toont een 'intiem portret van de koningin als moeder, echtgenote, kok, dierenliefhebber, boerin en paardenvrouw'.

The Queen Unseen

De documentaire werd donderdagavond uitgezonden op de Britse zender ITV, de dag voordat prins Philip overleed, en toonde enkele privébeelden van de Queen en haar familie voor de allereerste keer.

De volledige uitzending is (nog) niet te bekijken in Nederland, maar ook de trailer biedt ons al veel inside information. Zo krijgen we beeldmateriaal te zien van de reis naar Nieuw-Zeeland die Elizabeth en Philip in 1953 maakten. De filmpjes werden destijds gemaakt door de vrouw van de gouverneur-generaal bij wie de royals verbleven en geven ons een uniek kijkje in het dagelijks leven on tour.

Aan het zwembad

Zo zien we de Queen filmend aan de rand van het zwembad (terwijl ze af en toe met haar typische fifties zonnebril zelf een blik in de camera werpt) en prins Philip in zwembroek die zichzelf op een luchtbedje probeert te hijsen.

Het belooft al veel goeds, en het is hopen dat de docu-serie in de aanloop naar Liz' verjaardag eind deze maand ook hier op de buis verschijnt. Naast zomerse zwembadtaferelen toont The Queen Unseen bijvoorbeeld ook beelden van de koningin die staat te barbecueën voor haar vrienden, knuffelt met koeien en een sinaasappeltje eet met generaal Tito van Joegoslavië tijdens haar eerste bezoek aan een communistisch land.

Dit alles gaat gepaard met interviews waarbij Anne Glenconner, voormalig hofdame van prins Margaret, Arthur Edwards, fotograaf van de royals, en Charles Anson, persvoorlichter van de Queen in de jaren negentig, een boekje open doen over de 'privékant' van Elizabeth.

“Ze onthullen haar ware karakter, haar verlegenheid, haar liefde voor het plattelandsleven en de banden met haar familie”, aldus de tv-zender. Bekijk het voorproefje van de docu hieronder:

https://youtube.com/watch?v=goUiMZZ8WKw

Bron: ITV, CNN | Beeld: Queensland State Archives (via Wikimedia Commons)

Laatste nieuws

Zie ook