Dit is waarom iedereen het over deze oude foto van prins Philip heeft

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.

Na het overlijden van prins Philip afgelopen vrijdag duiken overal weer oude foto's, anekdotes en kenmerkende uitspraken van de hertog van Edinburgh op. Eén foto in het bijzonder ging al snel heel het internet over.

Uit de oude doos

De laatste dagen worden er veel herinneringen opgehaald aan de wijlen echtgenoot van de Queen. In het weekend waren het prins Charles en prinses Anne die lieve woorden deelden over hun vader, maandag schreven prins William en prins Harry een eerbetoon aan hun opa.

Daarnaast worden de archieven opengetrokken en komt er allerlei beeldmateriaal van Philip boven water. Van al die foto's die gedurende zijn lange leven van prins Philip zijn genomen, is er een kiekje dat al snel het gespreksonderwerp du jour was.

1957

Het gaat om een foto op een cover van Paris Match uit 1957. Koningshuisfotograaf Chris Jackson vond het oude tijdschrift een aantal jaar geleden en verwonderde zich over de jonge(re) prins Philip.

Op het omslag van het blad is hij te zien in een wit uniform met een rossig baardje dat velen wel héél bekend voorkomt. Jackson plaatst als tweede foto een kiekje van prins Harry in het wit om de onmiskenbare gelijkenis te laten zien.

Philip en Harry

Jackson plaatst de coverfoto naar aanleiding van prins Philips overlijden opnieuw op Instagram en weer kan hij rekenen op talloze reacties waarin wordt vastgesteld dat prins Harry sprekend lijkt op zijn grootvader. “Dit maakt voorgoed een einde aan de geruchten dat prins Charles niet de vader van Harry zou zijn”, klinkt het ook. En hoewel witte uniformen natuurlijk niet genetisch bepaald zijn, is de uiterlijke gelijkenis verder moeilijk te ontkennen.

Harry’s statement

Na een korte mededeling op vrijdag kwam prins Harry gisteren met een uitgebreider statement over het verlies van zijn opa.

“Mijn grootvader was een man van dienst, eer en humor. Hij was zijn authentieke zelf, met zijn scherpe humor, en hij kon de aandacht van een kamer vol mensen trekken met zijn charme – en doordat je nooit wist wat hij nu weer ging zeggen.”

“Hij zal herinnerd worden als de langst zittende koninklijk gemaal, een geprezen dienstlid, een prins en een hertog. Maar voor mij, zoals voor velen van jullie die gedurende het pijnlijke afgelopen jaar een geliefde of grootouder hebben verloren, was hij mijn opa: meester van de barbecue, legendarische grapjas, en een beetje brutaal tot het eind.”

“Hij was een rots in de branding voor Hare Majesteit de Koningin met ongekende toewijding, hij stond 73 jaar lang aan haar zijde, en hoewel ik nog wel eventjes door zou kunnen gaan, weet ik dat hij zou zeggen, met een biertje in zijn hand: 'Schiet nou toch eens op!'”

“Dus daarom, opa, bedankt voor je dienstbaarheid, voor je toewijding aan oma, voor dat je altijd jezelf bent gebleven. Je zal ontzettend gemist worden, maar altijd herinnerd worden – door de natie en de wereld. Meghan, Archie en ik (en je toekomstige achterkleindochter) zullen altijd een speciale plek voor jou vrijhouden in ons hart. Per Mare, Per Terram.

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Brunopress, Instagram

Laatste nieuws