Hoe was de relatie tussen prins Philip en Diana écht?

Al met al kunnen we stellen dat de relatie tussen Diana en Philip gecompliceerd was.

Lees ook

Misschien wel één van de meest onverwachte en turbulente vriendschappen die het Britse koninklijke huis gekend heeft.

“Diana liet me zo'n zes brieven van Philip aan haar lezen,” zegt Lucia Flecha de Lima, destijds zeer goed bevriend met de prinses voor zij verongelukte. “Hij nam geen blad voor de mond, maar uit alles bleek dat hij constructief probeerde te zijn. De brieven waren warm, hoffelijk en hulpvaardig, zoals een vader aan zijn dochter schrijft.” Philip was binnen de koninklijke familie die wist hoe het was om een normaal leven te leiden, iets dat Diana Spencer ook wist. De prinses vond het fijn om bij zo'n iemand terug te vallen wanneer alle pracht, praal en protocol haar te veel werd. Ondanks zijn ergernissen (hij vond Diana te bezitterig tegenover haar zonen en haar stemmingswisselingen baarden 'm meer dan eens zorgen), bood de prins haar altijd een luisterend oor. Daarnaast was hij een hartelijk, grappig en begripvol persoon.

“Diana had het gevoel dat haar schoonvader de enige man in het Huis van Windsor was die naar haar luisterde,” zegt royaltyjournalist Richard Kay. “Ze sprak het uit tegenover vriendinnen: Hoeveel andere echtgenotes zouden hun huwelijksproblemen bespreken met hun schoonvader in plaats van hun echtgenoot?” Philip was een persoon waarbij Diana haar hart over haar ingewikkelde huwelijk met zijn zoon, prins Charles, kon luchten.

LEES OOK: De liefste uitspraken van de Queen over haar Philip

LEES OOK: Dit is waarom iedereen het over deze oude foto van prins Philip heeft

LEES OOK: 36 tenenkrommende (en schandalige) uitspraken van prins Philip

Zij en Philip schreven talloze brieven aan elkaar ten tijde wanneer het sprookjeshuwelijk van Charles en haar op de klippen liep. In één brief vertelde hij haar dat hij “zijn uiterste best wilde doen om haar en Charles te helpen, naar mijn beste vermogen. Maar ik ben bereid toe te geven dat ik geen talent heb als huwelijksadviseur!” In een andere brief ging hij nog veel verder, hij sympathiseerde met Diana en gaf Charles de schuld van het mislukken van het huwelijk.

“We keuren het niet goed dat een van jullie minnaars heeft. Charles was dom om alles te riskeren voor Camilla voor een man in zijn positie. We hadden nooit verwacht dat hij jou zou willen verlaten voor haar. Ik kan me niet voorstellen dat iemand bij zijn volle verstand jou verlaat voor Camilla. Zo'n vooruitzicht is zelfs nooit in ons opgekomen.” Diana was dankbaar voor Philips steun en maakte dat in haar antwoorden duidelijk. In één brief schreef ze: “Liefste Pa, ik was bijzonder ontroerd door je meest recente brief, die me bewees, voor zover ik dat nog niet wist, dat je echt om me geeft. Je bent erg bescheiden over je vaardigheden als huwelijksbegeleider, en ik ben het niet met je eens!”

Dus of Philip Diana in het echt mocht? Hoewel de twee absoluut geen twee-handen-op-een-buik geweest zijn, konden ze elkaar enorm waarderen. Zij om hij een tweede vader voor haar was en er was wanneer zij een luisterend oor en advies wilde hebben. Hij om zij nooit de Kroon noch haar taken in de steek liet nadat haar huwelijk definitief voorbij was.

Maar de zaken namen een wending na de publicatie van Andrew Morton's biografie uit 1992, Diana, Her True Story-In Her Own Words. Prins Philip schreef naar verluidt een reeks brieven aan Diana die de prinses 'boos en woedend' maakten. In één brief vertelde hij haar dat haar 'irrationele' gedrag en jaloezie de schuld waren van veel van haar huwelijksproblemen met Prins Charles. In een andere vertelde hij haar botweg dat deel uitmaken van de koninklijke familie “veel meer inhoudt dan alleen maar een held zijn voor het Britse volk.”

Bron: Daily Mail, Town & Country, Nouveau | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook