Dit kunnen we verwachten van de uitvaart van prins Philip

De prins wilde 'geen gedoe' en breekt postuum met de koninklijke tradities.

Lees ook

Morgen komt de royal family in kleine kring bijeen voor de uitvaart van prins Philip. Van tevoren had de hertog van Edinburgh al op papier gezet hoe zijn afscheid eruit moest komen te zien. En dat is vooral níet zoals een traditionele begrafenis van een Britse royal.

Sobere plechtigheid

Tijdens zijn leven heeft prins Philip al duidelijk aangegeven wat hij vooral niet wilde op zijn begrafenis. Zo zou hij als lid van de koninklijke familie eigenlijk een staatsbegrafenis krijgen, maar hij was daar persoonlijk niet van gediend. Daarom staat er dit weekend ‘slechts’ een ceremoniële begrafenis op de planning. De in Engeland geldende coronaregels maken er een nog meer sobere bijeenkomst van. Zijn wens dat de uitvaart no fuss, 'geen gedoe', met zich mee zou brengen, komt daarmee wel in vervulling.

Programma

De uitvaart van prins Philip vindt zaterdag om 16.00 uur plaats, Nederlandse tijd. Om 15.40 uur wordt de kist met zijn lichaam al vanuit Windsor Castle naar St. George’s Chapel verplaatst. Daar komt de kist om 15.53 uur aan. Om 16.00 uur houdt het hele land vervolgens een minuut stilte en beginnen de plechtigheden.

De kist wordt volgens zijn wens vervoerd in een speciaal aangepaste Land Rover: een laatste rit in een van zijn meest geliefde auto's.

St. George's Chapel is ook de plaats waar het lichaam van prins Philip uiteindelijk wordt bijgezet. Wanneer ook koningin Elizabeth komt te overlijden, zullen de twee gezamenlijk worden bijgezet in een aparte kapel.

Kleine gastenlijst

Door de coronamaatregelen kan niet de gehele familie aanwezig zijn bij de uitvaart. Ook moeten de gasten afstand houden en mondkapjes dragen.

Uiteraard zal de naaste familie van Philip plaatsnemen in de kapel. Naast Queen Elizabeth zijn dit de vier kinderen van de overleden prins met hun partners: Charles en Camilla, Anne en Timothy, Andrew, en Edward en Sophie. Andrew's ex-vrouw Sarah Ferguson, die niet op goede voet stond met Philip, is niet aanwezig bij de plechtigheid.

De kleinkinderen (en aanhang) van prins Philip kunnen de dienst ook bijwonen: William en Kate, Harry (zonder Meghan), Zara en Mike, Peter, Beatrice en Edoardo, Eugenie en Jack, Louise en James.

De achterkleinkinderen zijn er niet bij. De overige plekken worden onder andere opgevuld door Duitse familieleden van prins Philip. Naar verluidt zullen dit zijn neef prins Donatus en achterneven prins Philipp en erfprins Bernhard zijn. Ook zijn de kinderen van wijlen prinses Margaret, Sarah Chatto met haar man Daniel Chatto, en David Linley, Earl Snowdon uitgenodigd. De hertog van Gloucester, de hertog van Kent, prinses Alexandra zijn andere familieleden die op de gastenlijst staan. Tot slot is er een goede vriendin van prins Philip aanwezig, Penelope Knatchbull, gravin Mountbatten van Birma.

Geen uniform

Traditioneel zouden de mannelijke gasten zich kleden in militair uniform. De Queen heeft echter besloten dat dit niet het geval zal zijn bij de begrafenis van haar wijlen echtgenoot. In plaats daarvan zal iedereen burgerkleding dragen.

Deze keuze heeft ze vermoedelijk gemaakt ten behoeve van prins Harry en prins Andrew, die beiden hun koninklijke taken hebben neergelegd en waarbij het omstreden is of ze wel of niet hun oude royal uniformen zouden kunnen dragen.

Harry en William

De uitvaart van hun grootvader zou het eerste moment in maanden zijn waarop prins Harry en prins William elkaar weer onder ogen komen. Toch wordt er op meerdere manieren afstand bewaard. Beide prinsen zullen achter de kist aanlopen, maar Peter Philips zal tussen hen instaan. Tijdens de dienst zal William ook plaatsnemen naast Peter, terwijl Harry een plek naast David Linley aangewezen heeft gekregen.

Liveblog

De uitvaart zal ook op de Nederlandse publieke omroep te volgen zijn.

Beau Monde zal gedurende de uitvaart verslag doen van de plechtigheden. Het laatste nieuws wordt zaterdagmiddag bijgehouden hier op beaumonde.nl.

Bron: RTL Nieuws, Tatler, Tips & Weetjes | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook