‘Makers The Crown moeten hun excuses aanbieden voor deze aflevering’

Om deze verhaallijn uit de Netflix-serie zou wijlen prins Philip zich het meest druk hebben gemaakt.

Lees ook

Volgens de biografen van wijlen prins Philip zouden de makers van The Crown hun excuses moeten aanbieden voor het verdraaien van dit stukje geschiedenis.

Verkeerd voorgesteld

Na het overlijden van prins Philip komt alles boven water: oude foto's, grappige anekdotes, schandalige uitspraken en verhalen die niet blijken te kloppen.

Dat laatste is iets waar een van onze favoriete series, The Crown, ook een steentje aan heeft bijgedragen. Want túúrlijk weten we dat niet alles klopt wat de dramaserie ons voorschotelt, maar geschiedsgetrouw ziet het er wel uit, en alles fact checken in de archieven doen we nu eenmaal niet.

Philips biografen doen dat daarentegen wél en willen dan ook een bepaalde verdraaiing weer rechtzetten nu de Hertog van Edinburgh volop in het nieuws is. Sterker nog, ze willen dat de makers alsnog hun excuses aanbieden voor de aflevering die de prins zo gekwetst zou hebben.

Schuldgevoel

We weten dat niet alle royals fan zijn van The Crown, maar prins Philip en de Queen zouden zich het meest druk hebben gemaakt om de negende aflevering van het tweede seizoen. Hierin krijgen we een bijzonder inkijkje in het leven van Philip als kind – maar wel door de ogen van de televisiemakers.

In deze droevige aflevering staat het overlijden van Philips favoriete zus prinses Cecilia centraal. De hoogzwangere prinses van Griekenland en Denemarken kwam om het leven bij een tragisch vliegtuigongeluk, terwijl ze aan het bevallen was.

In The Crown wordt gesuggereerd dat het niet die bedoeling was dat Cecilia op het vliegtuig zou stappen, maar dit toch deed toen bleek dat haar broertje niet langs kon komen in zijn vakantie, omdat hij straf had gekregen op school. In de serie wordt de jonge Philip dan ook een enorm schuldgevoel aangepraat. “Door jou zijn we hier nu mijn lievelingsdochter aan het begraven”, krijgt hij van zijn vader te horen. Een heftige scène, en volgens biografen Sally Bedell Smith en Hugo Vickers is er weinig van waar.

Excuses en een waarschuwing

Volgens Bedell Smith had prins Philip in werkelijkheid 'niets te maken' met de dood van zijn zuster. “Cecilia kwam inderdaad om door een vliegtuigongeluk, maar dat is het enige wat klopt. De rest is op een schokkende manier neergezet.” Volgens de biografe kwam Philip ook ter ore wat Netflix met deze verhaallijn had gedaan, en heeft het hem destijds erg van slag gemaakt.

Netflix zou volgens Bedell Smith excuses aan moeten bieden én een disclaimer toevoegen. “Nu [Philip] overleden is, is de schade die ze zijn reputatie hebben toegebracht nog duidelijker.”

Vickers sluit zich daar volledig bij aan: “De manier waarop hij in de serie wordt neergezet is wreed en heel oneerlijk. Het laatste wat Netflix zou kunnen doen, is kijkers waarschuwen met een disclaimer.” Of de streamingsdienst er inderdaad een 'over de doden niets dan goeds'beleid op na gaat houden? Daar lijkt het niet op. De kritiek op de populaire dramaserie is niet nieuw, maar de makers hebben het verzoek om een fictie-waarschuwing toe te voegen al eerder afgewezen. En alle recente gebeurtenissen binnen het koninklijk huis doen de kijkcijfers alleen maar stijgen…

Bron: Elle FR | Beeld: Netflix/The Crown

Laatste nieuws

Zie ook