Oude auto’s en royal races: dit is het programma van Koningsdag 2021

Wat kunnen we volgende week verwachten van Willem-Alexander, Máxima en de prinsessen?

Lees ook

Handjes schudden en selfies maken met de mensenmassa zit er nog niet in, maar Koningsdag ziet er dit jaar rooskleuriger uit dan 'Woningsdag' afgelopen jaar. Er staat de Oranjes in ieder geval een druk programma te wachten in Eindhoven.

Koningskaravaan

We trappen af om 11:00 uur met een auto-karavaan, waarin koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen zelf meerijden. De koning gaat voorop in een DAF uit de jaren vijftig, die destijds speciaal voor Juliana en Bernhard is vervaardigd. Máxima gaat voor het andere uiterste en zal juist te zien zijn in een moderne, elektrische Lightyear. De A'tjes rijden waarschijnlijk met hun ouders mee (of Amalia moet in 't geheim haar rijbewijs hebben gehaald).

Surprise, surprise

Nadat ze uit de auto's stappen, vervolgt de koninklijke familie hun route door een zogenaamde 'selfiestraat' richting het water. Aan de waterkant zal een optreden gehouden worden, maar het is nog niet duidelijk wie er op het podium staat. Volgens RTL gaat het in ieder geval om 'grote namen'. Ze maken er met z'n vijven aan de vijver vast een feestje van.

Studioprogramma

De Oranjes nemen na het optreden plaats in een studio, waar ook presentatrice Isolde Hallensleben aanwezig zal zijn. De koning, koningin en de prinsessen krijgen daar een heel aantal technische snufjes en innovaties uit Eindhoven te zien. Ook neemt het koninklijke gezin het op tegen andere bekende gezinnen in een heuse regioquiz, want het lokale tintje kan natuurlijk niet ontbreken nu de royals er weer op uit trekken.

De studio lijkt ook en kookstudio te zijn. De drie A'tjes en koningin Máxima duiken samen met sterrenchef Dick Middelweerd de keuken in om hun beste kookkunsten te laten zien (hé, waarom doet Willem-Alexander zelf niet mee?).

Na deze kookshow is het weer even tijd om naar buiten te gaan. Dan mogen de prinsessen zich van hun sportieve (of huishoudelijke?) kant laten zien. Amalia, Alexia en Ariane zullen namelijk tegen elkaar racen op – je moet iets bedenken – stofzuigermotors op een curlingbaan. Drie prinsessen in jurkjes en hakjes crossend over de curlingbaan: het levert vast leuke beelden op.

Natuurlijk mogen tompouces niet ontbreken op de verjaardag van de koning. Na de stofzuigerrace gaan de prinsessen de studio weer in om de perfecte tompouce geserveerd te krijgen van niemand minder dan meester patissier Robèrt van Beckhoven. En omdat iedereen weet dat Koningsdag ook (vooral) om kleding draait, zullen de outfits van de prinsessen en de koningin ter plekke besproken worden door modeontwerper Addy van den Krommenacker.

Naast de stofzuigerrace moeten de prinsessen ook een virtuele race afleggen. Voormalig formule 1-coureur Robert Doornbos zal deze tweede race van de dag voorzien van commentaar. Een hoop competitie, deze Koningsdag!

Operatie Koning

Na alle feestelijkheden zullen Willem-Alexander, Máxima en de prinsessen een moment nemen om stil te staan bij de coronacrisis. De royals zullen daarbij een eerbetoon brengen aan de medewerkers uit de zorg met 'Operatie Koning'.

Om 13:00 uur gaan de Oranjes nog een keer los met een dans-en-drones-spektakel. Daarna vertrekt de familie weer uit Eindhoven, maar dat betekent niet dat we de royal feestvierders niet meer te zien krijgen.

Om 16:30 uur is er nog een nationaal proostmoment, waarbij Willem-Alexander vermoedelijk (digitaal) aanschuift om het glas te heffen op zijn eigen verjaardag. 's Avonds treden The Streamers op bij Paleis Noordeinde, en het koninklijke gezin komt dan zeker even kijken om de feestelijke dag af te sluiten. Dit deel komt niet op televisie, maar er zijn wel (gratis) toegangskaarten bestellen op www.thelivestreamers.nl.

We slaan de oranje tompouces alvast in!

Bron: RTL Boulevard, Tips en Weetjes | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook