Deze vrouwen vroeg prins Charles vóór Diana ten huwelijk

We horen je hersenen al kraken, maar nee, Camilla bedoelen we niet..

Hoewel het heerlijk wegkijken is, leren we ook nog eens een geschiedenisles van de Netflixserie The Crown.

In seizoen 4 (heb jij 'm al gebingewatcht?) is de komst van prinses Diana de rode draad en zijn alle ogen op haar gericht. Haar rol wordt vertolkt door actrice Emma Corrin. In het seizoen zien we hoe het royal sprookjeshuwelijk begon en zich gedijde gedurende de eerste jaren. Maar wat we niet te zien kregen was dat de jonge prins Charles vóór Diana Spencer niet één, maar zelfs twee andere vrouwen ten huwelijk vroeg. We horen je hersenen al kraken, maar nee, Camilla bedoelen we niet..

Natuurlijk was Camilla Parker-Bowles een aanwezige vrouw in het liefdesleven van de Britse prins, maar toch niet diegene waar de prins voor op één knie ging (dit deed ie pas in 2005). Vlak voordat hij met La Spencer begon te daten, deed hij een huwelijksaanzoek aan Lady Amanda Knatchbull en twee aan Anna Wallace. De aanzoeken bleken echter geen succes, want beide vrouwen wezen zijn huwelijksaanzoek af.

Wie waren deze vrouwen?

Lady Amanda is het achternichtje van Charles via haar grootvader en Charles' overgrootoom Lord Mountbatten. Hij en zijn kleinzoon (Amanda's broer) stierven tijdens een aanslag door de IRA die we ook te zien kregen in The Crown seizoen 4. Koninklijke biograaf Robert Lacey stelt dat Lord Mountbatten Charles zou hebben aangeraden Lady Amanda ten huwelijk te vragen. Helaas voor hem weigerde ze, omdat ze niet zichtbaar in de spotlights wilde staan als royal.

Vervolgens zou Charles maar liefst twee keer Anna Wallace ten huwelijk hebben gevraagd, een aristocratische, Schotse erfgename. Zij zou hem hebben afgewezen, omdat ze wist van Charles' affaire met Camilla en geen genoegen nam met de tweede plaats, aldus koninklijke biograaf Christopher Wilson. “Hij vroeg haar in 1980 ten huwelijk, maar er waren te veel factoren die het tegenwerkten, waaronder haar andere liefdesbelangen – en de zijne.”

Druk vanuit zijn familie

In de serie wordt ook duidelijk gemaakt waarom Charles zo'n haast had om een geschikte bruid vinden. Hij voelde een enorme druk vanuit zijn familie, vooral van zijn vader, prins Philip. En haast had hij zeker, naar verluidt hebben Diana en Charles elkaar slechts enkele keren met elkaar afgesproken voordat hij haar vroeg om met hem te trouwen.

Wereldwijd door ’t stof

En waarom zagen we niets van zijn eerdere huwelijksaanzoeken? Tja, de befaamde driehoeksverhouding is natuurlijk véél bekender en daarom niet verrassend om als regisseur je hierop te stortten. En laten we eerlijk zijn, prins Charles komt uitgebreid aan bod in de serie, dus wellicht wilden de producenten hem een wereldwijd blauwtje besparen. Maar uiteindelijk weten we allemaal hoe het sprookje afliep, want dat is het verhaal dat we allemaal kennen.

Bron: The Crown, Cosmopolitan NL | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws