Waarom dragen we oranje tijdens Koningsdag?

Waarom hullen we ons massaal in deze opvallende kleur?

Laat jij je oranje outfit dit jaar in de kast hangen of heb jij 'm in alle vrolijkheid van vandaag al aangetrokken?

Het dragen van de kleur oranje is vaste prik tijdens Koningsdag, maar waarom eigenlijk? Waarom hullen we ons massaal juist vandaag in deze opvallende kleur?

Al dat oranje heeft te maken met de achternaam van de onze Koning: Oranje-Nassau. Heel lang geleden trouwde een voorouder van de Koning, Hendrik III van Nassau met een dame uit Breda. Zij kregen toen het Franse prinsdom Orange in hun bezit. Een prinsdom is een gebied waar een prins de baas over is. Aan dit prinsdom zat de titel 'Prins van Oranje' verbonden. Deze titel was erfelijk: deze werd doorgegeven van vader op zoon. Toen de zoon van Hendrik stierf had hij geen kinderen, zodat de titel terecht kwam bij zijn Duitse neef Willem van Nassau.

Willem van Nassau

Misschien heb je wel eens van Willem van Nassau gehoord. Hij staat beter bekend als Willem van Oranje en wordt gezien als de stamvader van het Huis van Oranje Nassau. De koninklijke familie stamt af van deze man, ze zijn dus familie. Onze tegenwoordige prins Willem-Alexander heeft ook als titel Prins van Oranje-Nassau. Omdat ons koningshuis het woord 'oranje' in de familienaam heeft, is deze kleur onze nationale kleur geworden.

Oranje staat voor vrolijkheid, enthousiasme kracht, optimisme, plezier, sportiviteit, vitaliteit, vrolijkheid en warmte. Volgens mij kun je Koningsdag in deze woorden ook aardig samenvatten. Happy Kingsday!

Bron: KRO NCRV | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws