10 royal tortels toen ze nog héél jong waren

Bloednerveus en dolverliefd in het prille stadium van hun relatie: 10 royal setjes toen ze nog jong en dolverliefd waren.

Inmiddels zijn ze van middelbare leeftijd of zelfs al éminence grise, die vol waardigheid hun land vertegenwoordigen. Maar ooit waren al deze (bijna) staatshoofden piepjong en dolverliefd, net zoals de meeste twintigers. Tien keer royal vertedering!

Luxemburg

Hier nog kroonprins Henri van Luxemburg met Maria Teresa in 1976, toen ze allebei studeerden aan de universiteit van Génève.

Noorwegen

De verlovingsfoto van Harald van Noorwegen en frøken Sonja Haraldsen, gemaakt op 19 maart 1968. Burgermeisje Sonja was eigenlijk te min voor de aanstaande koning die jarenlang gedwarsboomd werd in hun verkering, tot hij dreigde de troon op te geven en zo de monarchie op de klippen te laten lopen. Toen mocht het opeens wél.

Nog in de wacht als kroonprinselijk paar: kroonprins Haakon van Noorwegen en zijn kersverse vrouw Mette-Marit, in 2000. Hij is opgeknapt met zijn huidige hipsterbaard, nietwaar?

Engeland

Philip Mountbatten en prinses Elizabeth, circa 1947.

Kroonprins Charles en hier nog Camilla Shand zijn goed beschouwd al ruim veertig jaar samen, even afgezien van hun wederzijdse huwelijken met anderen (waarin ze hun partners uitbundig ontrouw waren met elkaar). Camilla werd destijds ongeschikt geacht om zijn royal bruid te worden. Na de dood van prins Charles' ex-vrouw Diana maakte hij duidelijk dat niets hem nog van een huwelijk met Camilla af kon houden. Ze trouwden in 2005 alsnog.

Nederland

Máxima Zorreguieta, hier net verloofd met kroonprins Willem-Alexander. Dit was haar eerste officiële momentje met de koninklijke familie en echt ontspannen was ze niet…

Nog eentje: prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven in 1965, net verloofd. Iets waar ook zij jaren voor moesten knokken.

België

Kroonprins Filip van België, net getrouwd met zijn Mathilde, inmiddels alweer bijna vijf jaar koning en koningin. Filip is iemand die er met wat jaren erbij overduidelijk een interessantere kop heeft gekregen.

Spanje

Juan Carlos van Spanje en Sophia (later Sofia) van Griekenland, begin jaren zestig. Toen dwaalde zijn blik al af… Een erg gelukkig huwelijk werd het niet, hij was haar chronisch ontrouw, maar toch zijn ze officieel nog altijd getrouwd.

Zweden

Verlovingsfoto van Silvia Sommerlath en koning Carl Gustaf XVI, 12 maart 1976. Sweet!

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: Koninklijk Huis, BrunoPress, Cour Grand Ducale, Kungahuset

Laatste nieuws