Het verband tussen prinses Margaret, prins Harry en de Queen

'De Queen weet dat het niet makkelijk is om 'the spare' te zijn."

Lees ook

Zelf na de 'Sussexit' en het Oprah-interview dat alle royaltyfans deed huiveren, blijft de Queen geduldig en vriendelijk tegenover kleinzoon prins Harry. Volgens koningshuisbiograaf Andrew Morton is dat allemaal te danken aan wijlen prinses Margaret.

Goed contact

Er mag dan wel een enorme breuk zijn tussen prins Charles, prins William en prins Harry, met zijn grootmoeder kan laatstgenoemde het nog altijd goed vinden. Vanuit Windsor Castle videobelt Queen Elizabeth regelmatig met haar kleinzoon en Harry maakte er geen geheim van dat de koningin gewoon een kerstcadeautje naar Archie stuurde. Ook na de uitvaart van prins Philip zou Harry een paar uurtjes in het gezelschap van zijn oma doorgebracht hebben. Hoe kan het dat de Queen zo eindeloos geduldig is tegenover de spraakmakende prins, terwijl de rest van de familie nog niet klaar lijkt te zijn voor een verzoening?

Prinses Margaret

“Ik denk dat de Queen weet dat het niet makkelijk is om de spare, het tweede kind, te zijn. Ze ziet in dat prins Harry soms een beetje een verdwaalde ziel is, net als haar zus dat was”, is de verklaring van biograaf Andrew Morton. “De koningin heeft Harry altijd willen beschermen en ik denk dat dat komt omdat ze heeft gezien hoe Margaret een slachtoffer werd van het systeem. Het buitensluiten van Margaret heeft niet geholpen en de Queen heeft daarvan geleerd. Ze wilde niet dat de geschiedenis zich zou herhalen met Harry.”

Vandaar dat de sterke band tussen Harry en Queen Elizabeth stand lijkt te houden, te midden van de royal rift. In het spraakmakende interview met Oprah benadrukte de prins dat ook nog een keertje. “Mijn oma en ik hebben een heel goede band. We begrijpen elkaar goed. En ik heb veel respect voor haar.” En ook ná de uitzending liet de Queen weten dat “Harry, Meghan en Archie altijd geliefde familieleden zullen blijven”.

Royal rebels

“Wanneer je hun karakters vergelijkt, is Harry net als Margaret een royal rebel“, aldus Morton. “Margaret zei ooit dat 'ongehoorzaamheid haar grote vreugde' is, en dat zie je ook een beetje terug in Harry. De Queen wist dat Margaret zich soms een buitenstaander voelde en ik denk dat ze daarom duidelijk maakt dat de deur altijd open staat voor Harry om terug te keren naar de kudde. Ze heeft veel empathie en sympathie voor hem, omdat ze haar jongere zus zag opgroeien als spare, wat niet makkelijk was.”

Nummer twee

Hoe goed Diana ook probeerde om haar zoons gelijkwaardig op te voeden, de hiërarchie van het paleis kwam soms toch tussen de broers in te staan. Morton haalt als voorbeeld aan dat prins William als troonopvolger wel degelijk meer aandacht kreeg als kind, en bijvoorbeeld in zijn eentje werd uitgenodigd om langs te gaan bij de Queen Mother.

“De royal family is een hiërarchie en als je niet nummer één bent, kan dat lastig zijn. Er zijn zoveel paralellen tussen de band van Elizabeth en Margaret en die van William en Harry. William is net als de Queen plichtsgetrouw, serieus, weloverwogen en voorzichtig. Ik denk dat het grootste verschil tussen Margaret en Harry is dat Margaret altijd trouw is gebleven aan de kroon.”

Begripvolle grootmoeder

Prins Harry mag dan niet trouw zijn gebleven aan de kroon, trouw aan zijn oma blijft hij wel: “Ze is mijn colonel in chief en zal dat altijd blijven.” Andersom blijft Elizabeth ook als oma voor haar kleinzoon klaarstaan. “Ze voelt veel affectie voor Harry. Ze was bij hem op de dag dat Harry zijn moeder verloor en is er sindsdien altijd voor hem gebleven. Ze heeft hem onder haar hoede genomen. Als grootmoeder is ze begripvoller dan ze soms als moeder was.”

Andrew Mortons boek 'Elizabeth & Margaret: the Intimate World of the Windsor Sisters' is nu verkrijgbaar. Vanaf juli is ook de Nederlandse vertaling beschikbaar.

Bron: Harpers Bazaar | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook