Dit is waarom we nog nooit zwangerschapsfoto’s van de Queen hebben gezien

En dat terwijl ze toch vier kinderen ter wereld heeft gebracht.

Lees ook

Vier kinderen heeft Queen Elizabeth op de wereld gezet, waarvan twee toen ze al 's werelds meest beroemde koningin was. Toch hebben we eigenlijk nog nooit kiekjes van een zwangere Liz gezien. Waar komt dat door?

Royal babybump

Vandaag de dag weten we niet beter dan dat we zwangere royals op de voet kunnen volgen. De babybumps van prinses Eugenie, Kate Middleton en Meghan Markle worden nauwlettend in de gaten te houden en na een koninklijke geboorte verwachten we binnen een paar dagen een lief kiekje en een naam. Dat was vroeger wel anders.

Queen Elizabeth is vier keer zwanger geweest (twee keer als prinses, en twee keer als koningin), maar toch is er geen enkele foto te bespeuren waarop ze met een babybuik te zien is. Hoewel ze één van de meest bekende vrouwen ter wereld is, heeft ze haar zwangerschappen uitstekend verborgen weten te houden in een tijdperk zonder social media, 24/7 nieuws en overijverige paparazzi – en een tijdperk waarin dergelijke familiezaken het liefst zo lang mogelijk geheim werden gehouden.

Geheimzinnig

Vanwege het 'taboe' dat eind jaren veertig en begin jaren zestig nog op zwangerschappen rustte, is de Queen nooit op de kiek gezet terwijl ze in blijde verwachting was. Misschien dat er in privé-albums nog wel een paar foto's te vinden zijn, maar van openbare beelden is geen sprake. Sterker nog, Elizabeth kondigde de zwangerschap van prins Charles niet eens aan.

In 1948 kwam Buckingham Palace simpelweg met een aankondiging waarin was te lezen dat 'Hare Koninklijke Hoogheid prinses Elizabeth niet in het openbaar zal verschijnen vanaf eind juni'. Vijf maanden na deze geheimzinnige aankondiging werd baby Charles geboren. Daarna moesten royal fans nog ruim een maand wachten op de eerste foto van de troonopvolger, want pas bij zijn doop werd hij voor de camera gezet.

De traditionele foto voor de deur van het ziekenhuis kwam ook pas later, met dank aan prinses Diana. De Queen is namelijk alle vier keer thuis bevallen. How times have changed!

Prinses Elizabeth en prins Charles, 1948. Beeld: Brunopress.

Bron: Woman & Home | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook