Waarom zonbescherming voor je gezicht zo belangrijk is…

Een ommetje maken, een stukje fietsen, hardlopen, of gewoon op het balkon zitten; allemaal fijne momenten buiten waarop het ook belangrijk is jouw huid te beschermen tegen de zon - of het nou het voorjaarszonnetje is of de zomerzon.

Als de zon schijnt, voelen haar stralen vaak heerlijk aan, maar haar effect op de huid gaat verder dan het geven van een warme gloed.

Of de zon zich nou laat zien of zich verschuilt achter de wolken, het blijft belangrijk je huid te beschermen. Met name de gezichtshuid, die dunner en gevoeliger is en meer en vaker wordt blootgesteld aan de zon dan de rest van je lichaam, heeft extra verzorging en bescherming nodig. Hoe zat dit ook alweer? En hoe weet je welke zonbescherming het beste bij jouw gezichtshuid past?

Opfriscursus UV-straling: A van aging, B van burning

Wanneer de zon schijnt, schijnt deze met alle kleuren en golflengten van het licht. En elk type straling heeft een ander effect. Vooral UV-straling heeft impact op je huid, bestaande uit UVA en UVB stralen. UVA-stralen (A: Aging) veroorzaken geen pijnlijke symptomen op de huid, maar ze dringen diep binnen in de cellen van de opperhuid. Ze ontwikkelen vrije radicalen en kunnen de cellen op de lange termijn beschadigen. Ze werken door tot in het bindweefsel en beschadigen het collageen, wat belangrijk is voor de elasticiteit van de huid. UVA-stralen zijn daarom ook vooral verantwoordelijk voor het vroegtijdig verouderen van de huid. UVB-stralen (B: Burning) dringen niet verder binnen dan de opperhuid. Ze zorgen ervoor dat je huid bruiner wordt, maar kunnen ook leiden tot verbranding, vervelling van de huid en huidkanker. Al met al is UV-straling niet bevorderlijk voor de toestand van je huid dus, denk aan verminderde huidelasticiteit, bevordering van rimpelvorming en pigmentaandoeningen zoals ouderdomsvlekken. No thank you!

De zon schijnt niet alleen op een heldere dag

De effecten van uv-straling zijn onzichtbaar en niet merkbaar. Er is altijd UV-straling van zonlicht om ons heen. De intensiteit van de UVB-stralen verandert wel in de loop van de dag. Deze kan rond het middaguur 150 keer sterker zijn dan om 6:00 uur 's morgens. UVA-stralen variëren een stuk minder. De UVA-straling heeft in principe nagenoeg dezelfde intensiteit, zelfs als het bewolkt is. Daarom is het belangrijk jezelf altijd te beschermen. En laat je dus niet van de wijs brengen door een wolkendek. Een licht wolkendek laat nog steeds 90% van de UV-straling door. Wolken versterken en verminderen het percentage UV-licht dat ons bereikt. Maar omdat wolken doorgaans maar een kleine invloed hebben op de intensiteit van UV-straling, is er ook voldoende bescherming nodig op een bewolkte dag. Smeren dus!

De gezichtshuid: een geval apart

De huid op je gezicht verschilt veel ten opzichte van de rest van de huid. De gezichtshuid is niet alleen dunner en kwetsbaarder, maar wordt ook vaker blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf, zoals zonnestralen, kou en luchtvervuiling. Als gevolg hiervan is de delicate huid vatbaarder voor pigmentatie en vroegtijdige huidveroudering. Het is daarom belangrijk de gezichtshuid altijd extra te beschermen en te verzorgen met een zonbescherming speciaal voor het gezicht. Maar iedere gezichtshuid is anders en heeft individuele aandacht nodig. De één heeft de neiging een vette huid te krijgen, terwijl de ander juist last heeft van een droge huid. De lijn NIVEA SUN UV Gezicht biedt voor elk huidtype een betrouwbare en effectieve bescherming tegen huidbeschadiging door de zon en gaat vroegtijdige huidveroudering tegen, lees meer op nivea.nl

Bron: NIVEA | Beeld: iStock

Laatste nieuws