‘Prinses Alexia had spreekverbod tijdens Koningsdag’

Om mysterieuze redenen moesten Alexia en de aanwezige journalisten dit onderwerp mijden.

Lees ook

Meer dan ooit kwamen de prinsessen aan het woord tijdens de afgelopen Koningsdag, maar toch was er een groot onderwerp waar met geen woord over werd gerept: Alexia's aanstaande verhuizing naar Wales.

Tussenjaar

Kroonprinses Amalia vertelde op Koningsdag openhartig over haar toekomstplannen. De 17-jarige prinses begint deze week aan haar eindexamens en hoopt hierna een tussenjaar te nemen.”Een beetje de wereld over reizen, dingen doen die ik misschien over twintig jaar niet meer kan doen. Zoals stages lopen bij heel gave bedrijven”, gaf Amalia daarover prijs. Haar zusje Alexia liet echter maar weinig los over haar (nabije) toekomst, en dat terwijl er een grote verandering voor de deur staat.

Verboden onderwerp

“‘Ik heb natuurlijk wel de vrijheid om te kiezen wat ik later wil worden. Ik weet het nog lang niet, maar ik vind het wel fijn dat ik iets kan doen waar mijn eigen interesses liggen”, vertelde prinses Alexia aan de pers op haar vaders verjaardag.

Wat onbesproken bleef, was Alexia's aanstaande verhuizing naar Wales. Vanaf volgend schooljaar rondt de prinses haar opleiding af op een kostschool van het United World College. Er wordt druk gespeculeerd over de reden waarom Alexia naar het buitenland vertrekt (variërend van 'even ontkomen aan de pers' tot 'omdat ze thuis te veel pubert'), maar op Koningsdag was deze hele move een verboden onderwerp.

Vooraf opgedragen

Een mediavertegenwoordiger onthult waarom de aanwezige journalisten prinses Alexia niets hebben gevraagd over deze grote verandering in haar leven.

“Van tevoren is ons opgedragen daar niets over te zeggen of te vragen,” vertelt de vertegenwoordiger aan Story. “Als je dat wel zou doen, zou dat kunnen leiden tot uitsluiting voor volgende bijeenkomsten van het koninklijk paar of het gezin.”

De waren reden waarom Alexia naar de Welshe kostschool vertrekt, blijft daarmee in nevelen gehuld. En dat houdt de vermoedens dat de prinses niet helemaal op eigen initiatief uit huis gaat alleen maar in stand.

Feit is dat Amalia en Alexia straks dus vertrokken zijn uit Paleis Huis ten Bosch en prinses Ariane als enige kind overblijft met haar ouders. In haar verjaardagsinterview onthult Máxima dat ze het daarom niet zo erg vond om de afgelopen maanden in lockdown door te brengen: “Ik ben ook ergens stiekem een beetje blij dat ik minder moet reizen. Zeker nu er ook twee kinderen uit huis gaan. Dat ik die tijd heb gehad met ze, daarvoor ben ik echt zo dankbaar.”

Bron: Story, NOS | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook