Dit is de oudste tiara van de Oranjes en de favoriet van prinses Laurentien

Prinses Laurentien droeg hem onder andere op haar bruiloft, vandaag 20 jaar geleden.

Lees ook

Het is een week vol mijlpalen voor de Oranjes: Máx die vijftig jaar wordt, Amalia die aan haar eindexamens begint én een porseleinen huwelijksjubileum voor prins Constantijn en prinses Laurentien. Voor die gelegenheid blikken we terug op de bijzondere tiara die de prinses op haar trouwdag droeg.

Lauwerkrans

Het is vermoedelijk de oudste tiara in de collectie van de Oranjes: de diamanten lauwerkrans. Hij zou rond 1810 vervaardigd zijn, maar het is niet precies bekend hoe het sieraad zijn weg naar de Koninklijke Familie vond. Het verhaal gaat dat de tiara eigendom was van prinses Louise, de zus van Willem I, de eerste koning der Nederlanden. Volgens een andere theorie is hij pas veel later onder de Oranjes gekomen en zou het een geschenk van Juliana aan Beatrix zijn geweest op haar achttiende verjaardag.

Geliefd en gedeeld

De lauwerkrans – ook wel bandeau à la Grecque genoemd – is in ieder geval geliefd bij veel royal dames. De tiara werd gedragen door prinses Beatrix, prinses Margriet en prinses Christina. Maar ook de volgende generaties hebben het erfstuk vol trots op hun hoofd gezet. Vooral prinses Laurentien blijkt fan: zij droeg de diamanten tiara op haar trouwdag en bij twee staatsbezoeken. En dat terwijl de prinses verder zelden met een hoofdsieraad wordt gezien.

Beeld: © RVD – Jeroen van der Meyde

Ook prinses Carolina de Bourbon de Parme, de jongste dochter van prinses Irene, droeg de fonkelende tiara tijdens haar bruiloft.

Haar tante, prinses Christina, droeg hem een jaar later in het Rijksmuseum, de avond voordat koning Willem-Alexander ingehuldigd werd.

Beeld: Brunopress

Koningin Máxima ontbreekt nog in het rijtje met dragers van de lauwerkranstiara – en dat terwijl onze queen toch degene is die het vaakst met een dergelijk juweel voor de dag komt. We zijn benieuwd of we haar of de prinsessen er nog mee gaan zien!

Bron: All Things Royal | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook