Waarom hertogin Meghan de Queen Mary-tiara droeg op haar bruiloft

De tiara uit de riante collectie van de Queen was al decennialang niet meer gezien.

Leuke besteding van een regenachtige middag: een beetje rondneuzen in de juwelenschatkist van je (schoon)oma. En al helemaal als die grootmoeder Queen Elizabeth II heet en nog wel wat diamanten erfstukken heeft liggen.

Het was Meghan Markle gegund toen ze haar royal wedding voorbereidde en alles nog koek en ei was binnen de paleismuren. In een interview vertelt ze waarom ze deze specifieke tiara uit de collectie opdook.

Trouwdagtiara

Voor de liefhebbers van de koninklijke sieradenkist is het bijna net zo fascinerend als het design van de trouwjurk: welke tiara gaat de aanstaande royal bruid dragen?

Toen het Meghan Markle's beurt was om er eentje uit te kiezen voor haar bruiloft in 2018, wist de actrice veel mensen te verrassen door de bandeautiara van Queen Mary onder het stof vandaan te halen: een sieraad dat sinds de jaren vijftig niet meer in het openbaar was gezien.

Van broche tot tiara

De tiara was oorspronkelijk van Queen Elizabeths grootmoeder, Queen Mary. Zij liet hem in de jaren dertig vervaardigen uit een broche die ze in 1893 had gekregen als huwelijkscadeau. Bij Mary's overlijden mocht de Queen hem toevoegen aan haar collectie, maar dragen deed ze hem niet. Of ze nu een gruwelijk hekel had aan het hoofdsieraad of simpelweg genoeg andere keuze had, we weten het niet.

Een lekker multifunctioneel ding is het wel, want het midden van de tiara kan nog steeds gebruikt worden als een broche. Zoals bij veel andere royal sieraden kan de centrale steen aangepast worden. Zo verving Meghan de saffier door een shiny diamant, die ze overigens ook van Queen Elizabeth leende.

Very gorgeous

Voor een tentoonstelling in Windsor Castle deed Meghan uit de doeken waarom ze precies déze tiara had gekozen uit de riante collectie van haar schoon-granny.

“Ik had het geluk dat ik deze very gorgeous Art-deco bandeautiara kon kiezen”, begint de hertogin van Sussex. “Harry en ik waren naar Buckingham Palace gekomen om met de Queen naar een paar opties te kijken, wat zoals je wel begrijpt een enorm surrealistische ervaring was. Dit was het exemplaar dat er echt uitsprong toen ik ze allemaal probeerde. Ik vond hem gewoon perfect omdat hij zo strak en eenvoudig is, en wat dat betreft was het ook een verlengstuk van wat we met het ontwerp van de jurk wilden. Iets dat heel erg tijdloos is, maar nog steeds modern voelt.”

De Queen Mary-tiara staat inmiddels bekend als de Meghan-tiara, omdat het de enige was die de hertogin van Sussex ooit droeg. En nu Meg geen staatsdiners meer bij gaat wonen of lintjes door gaat knippen, zal ze niet snel de kans krijgen weer een leuk juweeltje van Elizabeth te lenen. Troost is dat ze nog wel een paar glimmers van prinses Diana heeft liggen. En gelukkig hebben we de foto's nog!

Beeld: Brunopress

Bron: Tatler | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws