De aanpassingen die je na je vijftigste moet maken in je skincare routine

Zó ga je huidveroudering het beste tegen.

Lees ook

Nee, je hebt niet na iedere verjaardag een volledig nieuwe beautyroutine nodig. Maar op een gegeven moment is het tijd om je huid extra goed in de watten te leggen.

Verzorgen en voorkomen

De beste manier om huidveroudering te voorkomen (nou ja, te vertragen)? Zo vroeg mogelijk beginnen met de juiste verzorging van je huid. En dat betekent niet per se dat je na het verdwijnen van de laatste jeugdpuist direct aan de antirimpelcrèmes hoeft te beginnen, maar wel dat je ook in je jongere jaren voldoende SPF smeert en af en toe een oogcrèmpje inmasseert.

Na je vijftigste verandert er echter veel in je lichaam. Bij veel vrouwen is dit de tijd dat het oestrogeengehalte daalt en de veroudering van de huid merkbaar inzet. Daarom is dit een belangrijk moment om je huidverzorgingsrituelen eens onder de loep te nemen en de nodige aanpassingen te maken. Dit zijn de belangrijkste adviezen van de skincare experts.

1. Meer hydrateren

Een droge huid oogt snel dof, rimpels zijn zichtbaarder en je vel is minder goed beschermd. Het is helemaal na je vijftigste van groot belang om je huid goed te hydrateren, omdat je lichaam zelf minder vocht vast blijft houden. Vochtinbrengende crèmes en serums zijn musts om steevast op je kaptafel te hebben staan, ook als je vroeger nooit een droog velletje had.

2. Retinol smeren

Het skincare-ingrediënt dat momenteel de hemel in wordt geprezen in beautyland is retinol. En met een goede reden, want het is een van de weinige stofjes waarvan bewezen is dat het echt tegen zichtbare fijne lijntjes werkt. Retinol kan tevens helpen om je teint te verbeteren en de collageenproductie in stand te houden, ook als je weer een jaartje ouder bent geworden.

Nog nooit retinol gebruikt? Begin dan met producten die een lage concentratie bevatten en bouw dit langzaam op, zodat de huid eraan gewend kan raken.

3. Exfolieer minder

De dagen van scrubben liggen nu achter je. Wanneer je de huid exfolieert, kun je miniscule scheurtjes in je vel creëren. Na je vijftigste kan dit steeds meer een probleem zijn, omdat je huid zichzelf dan minder goed herstelt. Ook zul je minder baat hebben bij het exofoliëren.

4. SPF, SPF, SPF

Besteed je exfolieer-tijd liever aan het smeren van een flinke lik SPF. Uv-straling is een grote boosdoener als het om huidveroudering gaat. Het tast de elasticiteit van de huid aan, kan bloedvaatjes zichtbaarder maken, irritaties verergeren en roodheid veroorzaken. Omdat je lichaam zichzelf minder goed herstelt met de jaren, is het bovendien extra belangrijk om een verband gezicht te voorkomen.

5. Neem afscheid van schuimende producten

De ingrediënten die voor een schuimlaag zorgen in je gezichtsverzorgingsproducten, zijn vaak ook ingrediënten die je huid kunnen uitdrogen en die irritatie kunnen veroorzaken. Twee dingen die je extra in de gaten moet houden voor die felbegeerde jeugdige uitstraling. Kies liever olies, balms, serums en crèmes voor de huid.

Bron: Who What Wear | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook