Dit is wat je kunt doen tegen een opgeblazen gevoel

Een aantal zaken kunnen je klachten verminderen.

Lees ook

We've all been there. Je genoot van een heerlijke maaltijd en opeens ervaar je een opgeblazen gevoel. Een behoorlijk onprettige ervaring. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je ertegen kunt doen.

Een bloated gevoel is iets dat we liever arm dan rijk zijn. Ongewoon is het echter niet en velen van ons hebben er weleens mee te maken. Het gevoel ontstaat vaak door een verstoring van de spijsvertering of een hogere aanwezigheid van gas in het maag- en darmstelsel. Gelukkig is er iets tegen al dat gerommel – en de bijkomende geurtjes – te doen. Eszter Toth, voedingsbiotechnoloog bij Atida Pure, deelt advies.

Kruiden en oliën

Allereerst zijn kruidentheeën zoals pepermunt, venkel en citroenmelisse populaire methoden die veel mensen gebruiken om een opgeblazen gevoel te verminderen. De kruiden kunnen helpen bij het ontspannen en kalmeren van de gladde spieren in de darmen, wat bijdraagt aan het ontlasten van gassen. Houd je niet van thee? Dan kun je ook pepermuntolie proberen. Controleer wel altijd even bij je huisarts of dit voor jou een mogelijkheid is als je bepaalde medicatie gebruikt.

Bewustzijn

Mindfulness heeft veel waardevolle voordelen voor ons algemeen welzijn. Zo kan het helpen om bewust en langzaam te eten en echt de tijd nemen om van elke hap te genieten. Zodoende slik je minder lucht in bij het eten en voorkom je een opgeblazen buik. In sommige gevallen is een opgeblazen gevoel het gevolg van stress. Mindfulness bewegingen zoals yoga of meditatie kunnen ervoor zorgen dat je minder stress ervaart.

Beweging

Ook voldoende beweging kan stress verminderen. Daarnaast stimuleert beweging een goede werking van je darmen en het verteringsproces. Win-win. Probeer per dag ongeveer een half uur actief te zijn. Geen zin in een uitgebreide workout? Pak dan vaker de fiets of probeer op je werkdag een blokje om te gaan in de lunchpauze. Voornamelijk een wandeling na het eten kan helpen bij het voorkomen van een opgeblazen gevoel.

Eetdagboek

Het kan ook helpen om een eetdagboek bij te houden en te observeren hoe je buik reageert op bepaalde maaltijden. Voedingsmiddelen waar veel mensen gevoelig voor zijn en waar je dus voornamelijk op kunt letten zijn:

  • Zuivelproducten;
  • Kruisbloemige groenten, zoals broccoli, bloemkool en kool;
  • Peulvruchten, zoals bonen en linzen;
  • Kunstmatige zoetstoffen, bijvoorbeeld in kauwgom en in het specifiek suikeralcoholen;
  • Vezels, ze zijn goed voor ons spijsverteringsstelsel, maar moet je wel geleidelijk toevoegen aan je dieet (wissel bijvoorbeeld niet alles in één keer om naar volkoren, maar doe dit stap voor stap).

Darmflora

Tot slot is onze darmflora van invloed op onze algemene gezondheid, inclusief de spijsvertering. Daarom kan het nemen van probiotica ook helpen bij een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen. Daarnaast is een gebalanceerd en gevarieerd dieet belangrijk voor ons algemeen welzijn en de spijsvertering.

Als je regelmatig last hebt van een opgeblazen gevoel of als de klachten erg lang aanhouden, raadpleeg dan voor de zekerheid je arts. Een opgeblazen gevoel kan in sommige gevallen namelijk wijzen op een medische aandoening.

Bron: Marie Claire NL | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook