Wat zijn Chantals prachtige Eurovisie Songfestival-jurken waard?

De vier japonnen werden door Edwin Oudshoorn, Claes Iversen en David Laport gemaakt.

Lees ook

Dé Eurovisie Songfestival jurken van de presentatoren hield Nederland flink bezig vorige week.

Met name die van Chantal Janzen waren stuk voor stuk om door een ringetje te halen. De vier japonnen werden door Edwin Oudshoorn, Claes Iversen en David Laport gemaakt. In het diepste geheim. Inclusief een hoop schetsen, passessies en naaimachineuren vooraf.

Jurk 1

Er werd zo'n 240 uur aan het ding gespendeerd, maar dan heb je ook wat. Toch ging het ontwerpproces niet van een leien dakje, vertelt Edwin Oudshoorn. “We wilden een licht transparante stof als voering gebruiken, maar door de felle lichten zou de jurk erg doorschijnen.” Gelukkig kwamen ze door de vele pas-sessies daar op tijd achter en kon er geswitcht worden naar een andere stof.

Jurk 2

Claes Iversen ontwierp Jurk Nummer Twee voor Chantal. “Veel mensen weten niet dat we altijd eerst een proefmodel maken, voor we de jurk in de definitieve stof maken. In al het testen gaat heel veel tijd zitten.” En pas na 70 (!!) ontwerpen was de ontwerper tevreden. Het idee van een petrol capejurk ontstond tijdens een bespreking met Chantal en het stylingsteam: “We waren het gelijk eens: het silhouet, de kleur, de gouden riem – dit moest het worden.” Een plaatje!

Jurk 3

De gouden creatie van David Laport werd door Chantal tijdens het eerste deel van de Grande Final gedragen. Laport was er zeker drie volle weken mee bezig. Zelfs de stof ontwierp hij zelf, “die hebben we laten borduren en maken in Zwitserland.” Het was de tijd en moeite meer dan waard, want wat zag Chantal er waanzinnig uit. Onze Golden Girl! Desalniettemin was David Laport enorm zenuwachtig: “Ik heb Chantal al voor een aantal grote events mogen kleden, dus ik wist al enigszins waar zij zich prettig in voelt. Desalniettemin blijft het een uitdaging om Chantal keer op keer te verrassen.”

Jurk 4

Claes Iversen ging helemaal los en ontwierp zelfs twee jurken. De tweede werd gedragen tijdens de puntenverdeling. Zelf kon Claes niet wachten toen zijn ontwerpen gedragen werden en heeft het samenwerken aan de jurk als fantastisch ervaren: “Ik vind dat het leukste deel van het proces. Chantal weet – net als haar styliste Kelly – heel goed wat ze wel en niet wil. Het is heel leuk om dan samen te komen tot het definitieve ontwerp.”

Ka-Ching?!

Rust ons nog één prangende vraag: hoeveel euro's moeten we neerleggen om er als Chantal bij te lopen? Claes Iversen en David Laport verklappen dat liever niet, maar van Edwin Oudshoorn mogen we het best weten: zijn creatie is dankzij het borduurwerk en honderden kristallen maar liefst € 12.625 waard. Kudos!

Bron: &C | Beeld: Chris Philippo

Laatste nieuws

Zie ook