Waarom de royals eigenlijk geen selfies mogen nemen

Al wordt dit deel van de etiquette soms vergeten, er zit wel een goede reden achter.

Lees ook

Bij iedere openbare verschijning zijn er tig etiquettevoorschriften waar de royals rekening mee moeten houden, en geen selfies maken is daar één van. Al nemen niet alle koninklijke lieden het even nauw met deze regel.

Selfie-etiquette

Tijdens een van haar eerste uitstapjes als royal liet hertogin Meghan een echtpaar dat met haar op de foto wilde beleefd weten dat het 'niet toegestaan is om selfies te nemen.' En ook een genodigde van een tuinfeest bij Buckingham Palace maakte later bekend dat de camera op jezelf richten niet geoorloofd was.

“Ze benadrukten meerdere keren: geen selfies. De reden was dat ze niet wilden dat mensen hun rug keerden naar de Queen en andere leden van de koninklijke familie. Dat was erg belangrijk voor hen”, herinnert de tuinfeestbezoeker, Greg Agnew, zich. “Je mag nooit je rug keren naar de royal family en je mag ook niet zomaar op hen afstappen en beginnen te praten.”

Sterk afgeraden

Maar ook tijdens bezoeken aan steden, regio's of bedrijven wordt het de royals sterk afgeraden om selfies te (laten) nemen, weet koningshuisdeskundige Victoria Arbiter.

Royals zullen altijd kiezen voor persoonlijke interactie in plaats van mensen laten schreeuwen om selfies. Als je er één laat nemen, wordt het al snel overweldigend.” Daarnaast is het ook voor de veiligheid niet ideaal, zegt Arbiter. “Aangezien je heel dicht bij elkaar moet gaan staan.”

Respect tonen, persoonlijke interactie en veiligheid ten spijt: sommige royals lappen deze regel weleens aan hun laars. Hier doet hertogin Camilla er niet moeilijk over om op de kiek te gaan met een fan. Het boeketje zorgt voor gepaste afstand en de fotograaf keert zijn rug ook niet naar de Koninklijke Hoogheid, dus dit kan wellicht net door de beugel.

Hertogin Camilla in Canada, 2017. Beeld: Brunopress.

En hier wringt het publiek zich letterlijk in een bocht om een glimp van prins Charles vast te leggen, die meteen zijn zonnebril wat steviger op zijn neus drukt, #undercover.

Prins Charles in Wales, 2018. Beeld: Brunopress.

Kroonprinses Victoria deinst ook niet terug voor een kiekje met het publiek.

Kroonprinses Victoria in Borgholm, 2017. Beeld: Brunopress.

Wij snappen wel dat deze loper van de London Marathon een selfie met de royal supporters aan de zijlijn niet kon weerstaan. Eén druk op de knop en je hebt jezelf vereeuwigd met prins Harry, prins William en hertogin Kate op de achtergrond? Yes, please! Al gutst het zweet van je lichaam…

London Marathon 2017. Beeld: Brunopress.

En nog een gevalletje twee royals in één klap. Op het Deense eiland Samso wist iemand koningin Máxima en prinses Mary te strikken. Say cheese!

Koningin Máxima en prinses Mary, 2015. Beeld: Brunopress.

Bron: Insider, Mirror | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook