Waarom de geboorteaankondiging van Harry en Meghan een primeur was

De hertog en hertogin van Sussex maakten zondag de geboorte van hun dochtertje bekend.

Lees ook

Het bleef lange tijd onduidelijk: wanneer was hertogin Meghan nu precies uitgerekend en hoe zouden de Sussex'jes de geboorte van hun dochter aankondigen, nu ze niet meer gebonden zijn aan het koninklijk protocol? Zondagavond kregen we het antwoord.

Royal protocol

Waar Harry en Meghan zich bij de geboorte van zoon Archie in 2019 nog aan het royal babyprotocol moesten houden, waren de hertog en hertogin van Sussex nu vrij om zelf te bepalen hoe en wanneer ze het blijde nieuws met de wereld gingen delen.

Normaal zou de geboorte van een koninklijke baby binnen een paar uur bekend worden gemaakt bij het grote publiek – en hertogin Kate stond luttele uren na haar bevallingen zelfs al met haar kroost in haar armen voor de camera's, op hakken en met een frisse make-uplook, alsof het geen enkele moeite had gekost om een troonopvolger ter wereld te brengen.

De Sussex'jes besloten na de geboorte van dochtertje Lilibet 'Lili' echter twee dagen te wachten voordat ze het nieuws openbaar maakten, iets wat ze als senior royals dus niet hadden kunnen doen.

Naam en foto’s

Hoewel de geboorte van Archie wel meteen bekend werd gemaakt, moesten we anno 2019 alsnog twee dagen wachten op de naam en de eerste foto van Queen Elizabeths jongste achterkleinkind. Dat alles verliep destijds via het Instagram-account van Harry en Meghan.

Nu hebben de ouders de naam van hun dochter wel meteen prijsgegeven, met uitleg erbij, op de website van hun stichting Archewell.

“Lili is vernoemd naar haar overgrootmoeder, Hare Majesteit The Queen, die door de familie Lilibet wordt genoemd. Haar tweede naam, Diana, is gekozen als eerbetoon aan haar geliefde wijlen grootmoeder, de prinses van Wales“, is te lezen in het statement.

Een foto van de kleine Lili hebben we nog niet te zien gekregen, en naar verwachting zal dat ook nog even duren. Sinds hun vertrek uit Engeland brengen Harry en Meghan kun zoontje niet meer herkenbaar in beeld, en hetzelfde zal ongetwijfeld gelden voor hun pasgeboren dochter. En een 'verplichte' fotoshoot of familiefoto in het paleis om de baby te verwelkomen zit er nu ook niet meer in.

Achternaam

Nog een primeur: Harry en Meghan vermeldden ook de achternaam van hun kleine meid in de geboorteaankondiging. Normaal gebeurt dit niet en worden de royal kinderen naar de titel van hun ouders genoemd. Zo is de 'achternaam' van prinses Charlotte 'Cambridge', naar het hertogdom van haar ouders, noemen we prinses Beatrice 'York' en gebruikten prins Harry en prins William voor hun huwelijken de achternaam 'Wales.'

Lili heeft daarentegen niet de achternaam 'Sussex' gekregen (hoewel haar ouders die titel nog altijd mogen voeren), maar 'Mountbatten-Windsor', de naam van haar overgrootouders Queen Elizabeth en prins Philip.

Felicitaties

Volgens het protocol moet de Queen als eerste familielid horen dat er een baby is geboren. Hoewel Elizabeth waarschijnlijk al snel te horen kreeg dat haar naamgenootje ter wereld was gekomen, wachtte de koningin nog wel met haar openbare felicitaties tot na de bekendmaking van het nieuws twee dagen later.

“Van harte gefeliciteerd, hertog en hertogin van Sussex, met de geboorte van Lilibet Diana! De Queen, de prins van Wales, de hertogin van Cornwall en de hertog en hertogin van Cambridge zijn verheugd over dit nieuws”, deelde The Royal Family gisteravond op social media.

Ook gaven prins Charles en prins William nogmaals hun felicitaties voor de geboorte van hun respectievelijke kleindochter en nichtje op hun eigen accounts. “Ik wens hen alle goeds in deze periode”, luidt de wens van prins Charles. “We zijn allemaal erg blij met het nieuws over de komst van baby Lili. Gefeliciteerd Harry, Meghan en Archie“, klinkt de boodschap van de Cambridge'jes. Familievete of niet, de felicitaties zijn in ieder geval gegeven. En met die kleine toenadering zijn royal fans al net zo blij als met de geboorte van de nieuwste Windsor.

Bron: Hello Magazine | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook