Prinses Amalia geslaagd: what’s next voor de kroonprinses?

Wat gaat Amalia doen nu ze haar diploma op zak heeft?

Lees ook

De vlag en tas hangen uit bij Paleis Huis ten Bosch: prinses Amalia heeft haar gymnasiumdiploma cum laude gehaald! Hoe gaat het volgende hoofdstuk van de kroonprinses eruitzien?

Geslaagd

Een slimme meid, die Amalia. Op de basisschool mocht de prinses al een klas overslaan en donderdag werd bekend dat ze cum laude is geslaagd voor het gymnasium.

“Ik ben net gebeld met het nieuws dat ik geslaagd ben! Ik wil alle andere geslaagden feliciteren en andere leerlingen heel veel succes wensen met eventuele herkansingen en het tweede tijdvak”, liet de kroonprinses weten bij een filmpje waarin ze de vlag hijst.

Volgende stap

Er bestaat weinig twijfel over dat Amalia op den duur naar de universiteit gaat. Wat wil en kán de prinses van Oranje gaan studeren? Op de middelbare school had ze het vakkenpakket Economie & Maatschappij, maar koos ze ook voor wiskunde B, natuurkunde en naar verluidt zelfs Chinees. Met de studiekeuze kan het dus alle kanten op, van iets technisch tot iets economisch, of, zoals haar voorgangers, geschiedenis of rechten.

Maar zover is het nog niet: Amalia heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze eerst een tussenjaar wil gaan nemen, om 'de wereld te ontdekken en dingen te doen die ik over twintig jaar misschien niet meer kan doen.' Oftewel, andere ervaringen opdoen voordat haar loopbaan gaat bestaan uit lintjes doorknippen, Troonredes voorlezen en werkbezoeken afleggen.

Tussenjaar

Hoe het tussenjaar precies ingevuld gaat worden, daarover was de kroonprinses nog niet zo duidelijk toen het haar op Koningsdag werd gevraagd. “Het is vooral de gedachte van geen school, wel nog leren, maar niet in de trant van school. Hoewel ik er wel van heb genoten de afgelopen veertien jaar.” Ook komt 'stagelopen bij heel gave bedrijven' aan de orde, maar 'dat ligt nog niet helemaal vast.'

Een wereldreis maken om met alle 'vrijheid, blijheid' zichzelf te ontdekken zit er volgens royaltydeskundige Justine Marcella in ieder geval niet in – en dan niet alleen vanwege corona.

“Ze moet altijd beveiliging hebben, dus dat zou erg ingewikkeld worden om te regelen. Iedereen denkt dat ze met een rugzak de wereld in zal trekken, maar dat is haar niet gegeven”, aldus Justine op NU.nl. “Per land zal gekeken worden wat haalbaar is, en dan doel ik met name op de beveiliging. Het ene land is makkelijker te bereizen dan het andere. Voor elke reis wordt een veiligheidsanalyse gemaakt en wordt afgewogen of het haalbaar is.” Heel spontaan kan het dus niet worden, het leven van Amalia komende maanden.

De kroonprinses neemt het zoals het komt: “Voor mij komt het rustig op me af, ik geniet nu eigenlijk van mijn jeugd, de vrienden om me heen, ook al is dat soms lastig door de coronacrisis.’’

Achttien jaar

In december wordt prinses Amalia achttien, zal ze haar (veelbesproken!) toelage ontvangen en de eerste stappen richting het koningschap zetten. Maar ook daar blijft de oudste dochter van Willem-Alexander en Máxima nuchter onder: “Achttien is nog ver weg voor mij, ik heb daar niet veel gedachten aan toegewijd. Afgelopen december ben ik zeventien geworden, dat vond ik niet spannend. Achttien zal niet heel veel anders zijn.”

Ella Vermeulen verwacht dat we tegen die tijd wel wat meer van de prinses gaan zien: “Na haar achttiende zal Amalia vast meer in het openbaar treden – eens wat openen, de Troonrede bijwonen, een schip dopen – maar toch redelijk in de luwte van een studie blijven. Ze wordt lid van de Raad van State en zal daar dodelijk saaie vergaderingen moeten bijwonen over onderwerpen waar ze niets aan kan veranderen. Grappig is dat ze in vergelijking met haar collega-troonopvolgers veel minder in beeld komt en daar zelf ook een beetje van baalt. Aan háár ligt het niet, volgens insiders staat ze te trappelen om meer te doen.”

Toelage

De toelage van 1,6 miljoen euro die Amalia vanaf haar achttiende zou ontvangen, schenkt de kroonprinses terug aan de staatskas. Dat schreef ze deze week in een brief aan demissionair premier Rutte. “Ik vind het ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze onzekere coronatijd. Het inkomen zal ik daarom tot aan het einde van mijn studie terugstorten. Bovendien zal ik zolang ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken, ook de onkostenvergoeding terugstorten. Ik hoop dat u dit begrijpt.”

Het is voor het eerst dat een lid van het Koninklijk Huis afziet van deze toelage. Amalia, nu al een queen!

Bron: NU, Vorsten | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook