Foutje, bedankt: de Bidens en prinses Anne breken royal etiquette

Tijdens zo'n druk weekend kan ook niet alles volgens het boekje gaan.

Lees ook

Het royal protocol kent zoveel specifieke regeltjes dat we wel snappen dat er soms iets wordt vergeten. Afgelopen weekend waren het president Joe Biden en prinses Anne die het even niet zo nauw namen met de voorschriften.

Royal etiquette

Zondag kwamen Amerikaanse president Joe Biden en first lady Jill Biden op bezoek bij de Queen in Windsor Castle. Het was – zeker voor Britse begrippen – een zonovergoten dag en Biden maakte dan ook de fout om zijn zonnebril op te houden, terwijl hij op Queen Elizabeth afstapte (die natuurlijk de zon gewoon uit haar ogen wist te houden met een classy hoed).

En met je zonnebril op de Queen begroeten, dat kán eigenlijk niet volgens de koninklijke etiquette. “Als je de Queen face-to-face ontmoet kun je geen zonnebril of iets dergelijks dragen, want oogcontact is heel belangrijk bij iedere introductie”, vertelt Grant Harrold, voormalige butler van prins Charles en hertogin Camilla.

“Het is prima dat Biden een zonnebril ophad, maar hij had hem af moeten zetten toen hij de Queen ontmoette. Iedereen moet dat, ongeacht wie je bent. Zelfs royals moeten hun zonnebril afdoen als ze andere royals ontmoeten.”

“Het is een van de regels waar ik altijd over schrijf in etiquetteteksten. Het is een breuk met het protocol”, vervolgt Harrold. “Ik snap wel dat de zon in zijn ogen scheen, maar de Queen had ook geen zonnebril op. Jill, de first lady, had ook geen zonnebril op.” Duidelijk!

Dezelfde dag wist de Amerikaanse president weer een 'misstap' te maken door te vertellen wat hij tijdens het onderonsje met Queen Elizabeth had besproken. “Het is de regel dat een audiëntie met de koningin strikt privé is en vertellen wat je besproken hebt, is een schending van het vertrouwen,” aldus royaltycommentator Richard Fitzwilliams. “President Biden onthulde dat de Queen hem had gevraagd naar de Russische en Chinese leiders en heeft dus de regels geschonden.” Volgende keer beter!

Prinses Anne

Het was de eerste keer dat de Bidens zich op koninklijk terrein begaven, dus een foutje kon er misschien nog vanaf. Maar ook prinses Anne, die haar hele leven al bekend is met de koninklijke etiquette, ging onlangs haar eigen gang.

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van prins Philip gaf de dochter van de Queen vorige week een interview over haar vader. Het viel kijkers al snel op dat ze daar heel gemakkelijk bij ging zitten (voor zover dat gaat in een klassieke stoel) en haar benen over elkaar sloeg. En dat terwijl een bekend voorschrift is dat vrouwelijke royals hun benen alleen bij de enkels mogen kruisen.

Oh well, de Queen was er niet bij en het interview was gewoon bij de prinses thuis (ja, wij vinden het er ook een beetje kaal uitzien daarbinnen), dus wat ons betreft sla je die hoge laarzen lekker over elkaar heen, Anne!

Bron: Woman and Home, Daily Mail | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook