Waarom Queen Elizabeth twee keer achter elkaar dezelfde outfit droeg

Het is ongekend voor Hare Majesteit om twee keer in dezelfde uitdossing te verschijnen.

Queen Elizabeth heeft een kast vol kleurrijke pakjes en nooit zagen we haar twee keer in korte tijd hetzelfde dragen. Deze maand bracht de koningin daar echter verandering in.

Grote garderobe

De grote garderobes van de royals doen vaak vermoeden dat de koninginnen, prinsessen en hertoginnen mákkelijk elke dag iets anders aan kunnen trekken. Toch gebeurt het de laatste tijd steeds vaker dat een kledingstuk opnieuw tevoorschijn komt. Koningin Máxima heeft deze maand alleen al vier keer een 'oude' outfit nieuw leven in geblazen, koningin Letizia haalde deze week weer een reeds gedragen japonnetje uit de kast en hertogin Kate heeft ook een paar terugkerende favorieten.

Voor Queen Elizabeth ligt het anders. De vorstin draagt haar jurkjes, pakjes en jasjes normaliter niet meer dan twee keer in het openbaar. Het fashion team van de Queen houdt bij wanneer wat precies wordt gedragen, zodat er minstens twee of drie jaar tussen zit voordat een item opnieuw gezien mag worden bij openbare gelegenheden (dat kan immers makkelijk met zo'n tijdloze stijl als die van Elizabeth). Op haar officiële verjaardag deze maand verraste de Queen echter door in een pas gedragen outfit op te komen dagen.

Geel & grijs

Tijdens Trooping the Colour, het verjaardagsfeestje van de Queen, verscheen Elizabeth in een grijze mantel met gele bloemen en bijpassende hoed. Niets bijzonders voor de koningin, maar toch wist ze veel mensen te verbazen met deze keuze. Het was namelijk precies dezelfde outfit als die ze een paar weken eerder nog droeg naar de opening van het parlement.

Zo kort achter elkaar heeft Queen Elizabeth niet eerder hetzelfde gedragen. Bovendien is het al de derde keer dat ze in de mantel verschijnt: ook in 2019 droeg ze hem al. Is er een foutje ingeslopen bij de kleedster van de Queen?

Rouwperiode

Waarschijnlijk gaat het om een welbewuste keuze waarmee Elizabeth een eeuwenoud gebruik volgt, namelijk dat van koningin Victoria.

Queen Victoria bleef na het overlijden van haar echtgenoot, prins Albert, in 'permanente rouw'. De eerste twee jaar droeg ze alleen maar zwart en felle kleuren kwamen haar garderobe helemaal nooit meer in. Tijdens de 'tweede rouwperiode' droeg ze alleen maar ingetogen tinten, zoals grijs en lila.

Queen Elizabeth had na het overlijden van prins Philip een rouwperiode van 'slechts' twee weken en is onlangs ook alweer in de door haar zo geliefde knallende kleurtjes gezien. Die heeft ze dus nog niet afgezworen, maar toch denken royaltykenners dat ze het voorbeeld van Victoria volgt.

De grijze outfit droeg Elizabeth namelijk op twee betekenisvolle momenten: de opening van het parlement was haar eerste verschijning in het openbaar na de rouwperiode en de Trooping the Colour was de eerste keer dat de koningin haar vorstelijke verjaardag vierde zonder haar echtgenoot. Wellicht dat ze er bij die momenten voor kiest om prins Philip te herdenken met een wat meer sobere kleur outfit, terwijl ze bij het ontvangen van presidenten en werkbezoeken nog gewoon voor fleurige jurkjes gaat. We zijn benieuwd of we de grijze mantel en hoed binnenkort weer terugzien.

Bron: The List | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws