Waarom Harry en Meghan de titel ‘Earl’ aan Archie voorbij lieten gaan

Archie mag zich Earl of Dumbarton noemen, maar Harry en Meghan kozen ervoor deze titel niet te gebruiken.

Lees ook

Titels komen zelden in hun uppie bij de royals. Naast prins én hertog van Sussex mag Harry zich bijvoorbeeld ook Earl van Dumbarton en Baron Kilkeel noemen. Een van die titels had zoontje Archie ook kunnen krijgen, maar dat leek zijn ouders niet verstandig.

Earl of Dumbarton

Earl of Dumbarton is de officiële titel van prins Harry in Schotland. Als oudste zoon zou Archie deze titel later erven, maar volgens het boekje mag hij hem nu al gebruiken. Dat zit zo: als een royal of een edelman extra (en minder bekende) titels heeft, mogen zijn kinderen deze titel als hoffelijkheidstitel gebruiken. Wel zo eerlijk, aangezien hun ouders vaak toch een overvloed aan adellijke titels hebben.

Toch gaat Archie nu zonder titel door het leven. Hij is geen Earl en hij is geen prins. Waarom Harry en Meghan dat laatste aan hun zoon voorbij lieten gaan, daarover wordt al jaren gediscussieerd.

Gewoon leven

In eerste instantie gaven de Sussex'jes als verklaring dat ze Archie een zo gewoon mogelijk leven wilde geven. Als burger dus, en niet als iemand met een adellijke titel. Ze volgen daarmee het voorbeeld van prinses Anne, die ook koninklijke titels afwees voor haar twee kinderen.

Later – en al helemaal na het spraakmakende interview met Oprah – klonk echter het gerucht dat Harry en Meghan Earl niet goed genoeg vonden voor hun zoon en wilden dat hij een echte prins zou worden. Iets wat kán gebeuren wanneer prins Charles de troon bestijgt, maar de kroonprins heeft juist al jarenlang het plan om het aantal prinsen en prinsessen flink in te perken. Kleine kans, dus.

Pesterijen

Nu komt een 'anonieme bron' met een andere verklaring. Volgens deze insider wilden Harry en Meghan hun zoon geen Earl van Dumbarton noemen om pesterijen te voorkomen.

“Ze wilden niet dat hij Earl van Dumbarton zou worden genoemd, omdat het met het woord 'dumb' (stom) begint en ze zich zorgen maakten over hoe dat zou gaan.” Een andere bron van The Telegraph bevestigt dit verhaal. “Het was niet alleen Meghan die de nadelen inzag, Harry zat er ook mee.”

In theorie kan Archie later nog 'gewoon' prins, earl en baron worden, maar dat hangt dus allemaal af van wat prins Charles, prins Harry, hertogin Meghan en Archie zelf later besluiten.

Bron: Tatler | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook