Waarom zwemmen zo ontzettend goed is voor ons lichaam

Kom maar op met die baantjes!

Lees ook

Een verkoelende duik nemen? Wij zeggen: doen!

Zwemmen is namelijk hartstikke goed voor onze spieren, lichaam en geest. Kom maar op met die baantjes!

Spieren

Toegegeven, niemand zit op nog een sportsessie te wachten wanneer je barst van de spierpijn. Toch biedt zwemmen een uitkomst voor deze lichamelijke klachten. Dit komt doordat je in het water geen last hebt van de zwaartekracht en de schokbelasting in het water minimaal is. Na een kwartier in het water ontspannen de spieren zich. Hierdoor kun je je vloeiender bewegen en voel je je ontspannen.

Conditie

Door regelmatig te zwemmen vergroot je je longinhoud (je longen worden namelijk gretig aan het werk gezet), en daarmee ook je conditie. Doordat het water je lichaam voor zo’n 90 procent draagt, train je je conditie zonder dat het een heftige impact heeft op de rest van het lichaam. Ook zul je merken dat het verbeteren van je conditie niet alleen positieve effecten heeft op je zwemprestaties, ook merk je het bij lichte dagelijkse activiteiten, zoals wandelen of traplopen.

Afvallen

We vertellen je niks nieuws dat beweging bijdraagt aan een goede gezondheid en je kan helpen bij het verliezen van (overtollige) kilo's. Zowel wandelen als zwemmen kunnen bijdragen aan de verbranding van extra gewicht. Hoeveel calorieën je uiteindelijk met zwemmen verbrandt, heeft te maken met hoe lang je gaat zwemmen en hoe vaak. Dus bij deze: wij zwemmen gráág een baantje extra.

Ontspanning

Gedachten op nul en gaan met die banaan. Bewegen in water heeft namelijk een ontspannen werking op de geest, waardoor stress wordt verminderd.

Bron: Gezondsheidsnet, Libelle | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook