Prinses Alexia: Sweet Sixteen, Wales & Mini-Máxima

Hoe zag haar afgelopen jaar eruit?

Lees ook

In vogelvlucht het jaar van de jarige prinses Alexia.

De jonge prinses viert vandaag haar sweet sixteen. Hoe zag haar afgelopen jaar eruit?

Zelfstandig in Wales

Laten we beginnen met hét grote nieuws vanuit de A3'tjes. De middelste gaat uit huis en verhuist naar Wales. Hiermee treedt ze in de voetsporen van haar vader, koning Willem-Alexander, want hij deed precies hetzelfde. Het past in de royal trend om kinderen in koningshuizen al jong zelfstandig te maken en in contact te brengen met een leven buiten hun veilige bubbel om hen naar dergelijke kostscholen te sturen. De kostschool is weliswaar gehuisvest in een imposant gebouw – het 12de eeuwse St Donat’s Castle – maar het is geen elitair instituut. Zo’n zestig procent van de leerlingen zit er dankzij een studiebeurs. Er ligt veel nadruk op hulp aan de plaatselijke gemeenschap in de vorm van ‘study & service’. Denk daarbij aan muziektherapie geven aan dementen en werken in de moestuin.

Met 350 leerlingen uit negentig landen zit het met de diversiteit wel goed. Ook fijn is dat privacy er gewaarborgd is. De Belgische prinses Elisabeth was er zeer actief, maar afgezien van de officiële beelden zijn er geen foto’s van haar schooltijd daar uitgelekt. Als je al vanaf je geboorte, zonder dat je erom hebt gevraagd, in de belangstelling staat, is het vermoedelijk wel zo fijn om een paar jaar alleen maar een voornaam te zijn.

Hoofdrol tijdens Koningsdag

Meer dan ooit kwamen de prinsessen aan het woord tijdens de afgelopen Koningsdag. Zo vertelde kroonprinses Amalia openhartig over haar toekomstplannen en hoopt een tussenjaar te nemen. “Een beetje de wereld over reizen, dingen doen die ik misschien over twintig jaar niet meer kan doen. Zoals stages lopen bij heel gave bedrijven”, gaf Amalia daarover prijs. “Ik heb natuurlijk wel de vrijheid om te kiezen wat ik later wil worden. Ik weet het nog lang niet, maar ik vind het wel fijn dat ik iets kan doen waar mijn eigen interesses liggen”, vertelde prinses Alexia aan de pers in reactie op haar oudere zus. Die dag werd haar niks gevraagd over Haar Grote Stap naar zelfstandigheid.

Een mediavertegenwoordiger onthult: “Van tevoren is ons opgedragen daar niets over te zeggen of te vragen,” vertelt de vertegenwoordiger aan Story. “Als je dat wel zou doen, zou dat kunnen leiden tot uitsluiting voor volgende bijeenkomsten van het koninklijk paar of het gezin.”

It’s Called Fashion, Baby

Hoewel de drie jonge prinsessen vrijwel altijd de krantenkoppen weten te halen met hun kledingkeuzes, is Alexia er eentje die er meestal lovend en zoet vanaf komt. Ze heeft dat echte fingerspitzengefühl wat betreft mode en staat bekend als dé modebewuste dochter van onze modebewuste koningin. Afgelopen jaar schitterde ze in Maje…

… en op Koningsdag ook!

Van harte gefeliciteerd Alexia! We proosten op jou vanavond!

Beeld: BrunoPress, Koninklijk Huis

Laatste nieuws

Zie ook