In beeld: de favoriete tiara van prinses Diana

Ook bij hertogin Kate is de tiara enorm geliefd.

Hij behoort tot de collectie van Queen Elizabeth, maar de Queen Mary's Lover's Knot-tiara is vooral bekend geworden dankzij prinses Diana en hertogin Kate.

De tiara is een van de beroemdste prachtstukken van het Britse koningshuis en gaat al meer dan honderd jaar rond binnen de familie. Queen Mary, de oma van de huidige Queen, liet hem in 1913 maken door Garrard. Bij het vervaardigen van het fonkelende hoofdsieraad werden kosten noch moeite gespaard: de tiara bestaat uit 19 parels, gezet in zilver én goud. Queen Mary gaf de Lover's Knot tiara door aan haar kleindochter, Queen Elizabeth, die hem in haar jonge jaren regelmatig opzette.

Queen Elizabeth draagt de tiara bij een bezoek aan Brisbane, 1954. Beeld: Wikimedia Commons.

Queen Elizabeth deed de Lover's Knot vervolgens cadeau aan haar schoondochter, prinses Diana, de draagster die de tiara beroemd zou maken. Diana vond hem prachtig, maar droeg hem toch niet graag: ze kreeg namelijk enorme hoofdpijn van het klemmende sieraad.

Prinses Diana in Hong Kong, 1989. Beeld: Brunopress.

Hoofdpijn of niet, prinses Diana zette de tiara écht op de kaart. Het juweel vloog met haar de wereld over en stal de show bij veel buitenlandse gelegenheden.

Prinses Diana in Washington in 1985. Beeld: Brunopress.

Na haar scheiding van prins Charles moest prinses Diana de tiara weer inleveren bij haar ex-schoonmoeder. Waarschijnlijk was het meer een lange bruikleen dan een echt presentje. Daarna lag de Lover's Knot lang stof te vangen, totdat hertogin Kate hem in 2015 weer tevoorschijn haalde. De hertogin van Cambridge droeg de tiara voor het eerst bij de jaarlijkse Diplomatic Reception in Buckingham Palace. En wellicht kreeg Kate er géén hoofdpijn van, want ze zette de tiara vervolgens jaar na jaar op. Vooral bij staatsdiners kiest de hertogin graag voor de bungelende parels – zo ook toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2018 op bezoek waren bij de Windsors.

Catherine draagt hem soms meerdere keren in hetzelfde seizoen: kort na het Nederlandse bezoek droeg ze hem weer tijdens de Diplomatic Reception. Snappen we ook wel, met zo'n sprookjesachtig ding.

Diplomatic Reception 2018. Beeld: Brunopress

Het lijkt inmiddels zelfs haar vaste keuze te zijn geworden voor de receptie (eigenlijk de chique versie van de bedrijfskerstborrel). Kate heeft de Lover's Knot sinds 2015 ieder jaar gedragen tijdens de Diplomatic Reception. In 2020 vond het decemberfeestje niet plaats, maar we durven te wedden dat ze hem dit jaar weer uit de royal sieradenkist haalt.

Diplomatic reception 2019. Beeld: Brunopress.

Bron: Tatler, Vogue | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws