Gravin Sophie: ‘Mijn kinderen zullen moeten werken voor hun geld’

Lady Louise en Viscount James blijven buiten de royal spotlights.

Dit jaar wordt Lady Louise Windsor, de jongste kleindochter van Queen Elizabeth, achttien jaar. Wat heeft de toekomst in petto voor Louise en broertje James?

Fulltime royals

Prins Edward en gravin Sophie van Wessex, die altijd vrij stilletjes hun koninklijke taken vervulden, zijn de laatste tijd steeds vaker in beeld. Door het terugtreden van schandaalprins Andrew, het vertrek van prins Harry en Meghan en het overlijden van prins Philip, zijn de jongste zoon van de Queen en zijn vrouw meer op de voorgrond getreden. Zo ook de kinderen van de Wessexjes. Hun dochter, Lady Louise Windsor, wordt dit jaar achttien en kán dan in de voetsporen van haar ouders treden als fulltime working royal. Maar of we er echt een Britse prinses bij krijgen?

Geen hoogheden

Hoewel we Louise 'Lady' noemen, heeft ze het volste recht op de titel prinses. Ze mag deze dan ook aannemen wanneer ze dit najaar de volwassen leeftijd bereikt. Het lijkt er echter op dat het lievelingetje van de Queen geen actieve rol op zich gaat nemen binnen The Firm.

Gravin Sophie vertelde vorig jaar in een interview dat ze haar kinderen in ieder geval niet opvoedt als royalty. “We proberen hen groot te brengen met het idee dat ze later moeten werken voor hun geld. Daarom hebben we ook besloten om geen 'Koninklijke Hoogheid' te gebruiken. Ze hebben die titel wel en kunnen vanaf hun achttiende ervoor kiezen om 'm te gebruiken, maar ik denk dat het erg onwaarschijnlijk is.”

En dat terwijl Lou geknipt zou zijn voor een royal rol: ze is verreweg het keurigste kleinkind van de Queen. Geen party princess of modepopje, maar een stille en slimme meid die het liefst met paarden bezig is. Geen wonder dat ze het goed kan vinden met haar granny.

Lady Louise Windsor. Beeld: Brunopress.

Wat dan wel de volgende stap wordt voor Louise? Ook haar moeder weet het niet zeker, al zit een studie aan een prestigieuze universiteit er wel in. “Ik zou haar er niet toe dwingen, maar als ze dat zelf wil. Ze is behoorlijk slim, dus ik denk dat ze dat wel doet. Van James weet ik het niet.”

Viscount James

James is het jongste kleinkind van Queen Elizabeth – hij scheelt maar drie jaar met Savannah Philips, het oudste áchterkleinkind van Hare Majesteit. De 13-jarige Viscount (burggraaf) verschijnt net als zijn zus nauwelijks in het openbaar, al begint hij rustig aan mee te doen met het liefdadigheidswerk van zijn ouders, zoals het schoonhouden van de Britse kiezelstranden. Niet de meest glamourous klus voor een royal, maar het past bij de down to earth-aanpak van de Wessexjes.

Beeld: Brunopress.

Over een paar jaar mag Viscount James er dus ook voor kiezen om een prins en een Koninklijke Hoogheid te worden. Maar met alle plannen van prins Charles om de monarchie juist in te perken schatten we de kans klein in dat hij een prominente plek gaat innemen.

Soph vindt bovendien dat haar kinderen een doodnormaal leven leiden (al wonen ze in een riant paleis): “Ze gaan beiden naar een normale school. Ze spreken met vrienden af voor slaappartijtjes en feestjes. In het weekend gaan we wandelen met de honden en bezoeken we vrienden. Niet ieders grootouders wonen in een kasteel, maar waar je heengaat of wie zij zijn is niet belangrijk. Als ze bij de Queen zijn, is zij gewoon hun oma.”

Beeld: Brunopress

Bron: Hello | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws