Royal bling: Déze koninklijke familie heeft de duurste tiaracollectie

Twee families gaan nek aan nek.

Diamanten, parels, edelstenen, puur zilver: tiara's en diademen zijn de topstukken onder de kroonjuwelen. En dat mag wat kosten. Twee royal families spannen de kroon als het om waardevolle tiara's gaat.

Koninklijke families

Iedere Europese koninklijke familie heeft wel een verzameling tiara's in de paleiskluis liggen, vaak met een lange geschiedenis en rijke symboliek. Royal ladies mogen het hoofdsieraad voor het eerst opzetten tijdens hun trouwdag en dragen hem vervolgens bij ceremoniële gelegenheden. Het is altijd weer de vraag welk exemplaar er gekozen wordt als er een bruiloft/staatsdiner/receptie op de planning staat, want elke familie heeft een ruime keuze aan tiara's. Maar welke royals beschikken eigenlijk over de allerduurste collectie?

Koningin Letizia, 2018. Beeld: Brunopress.

De Oranjes & de Windsors

Met prachtexemplaren als de Lover's Knot hadden we verwacht dat de Britse royals op nummer 1 zouden staan, maar volgens gedegen onderzoek van money.co.uk is de tiaracollectie van de Oranjes ook niet mis. De website zocht uit hoeveel het alle koninklijke families zou kosten om hun tiara's te verzekeren en concludeerde dat de Britse en de Nederlandse koninklijke familie samen het duurst uitkwamen. Het geschatte prijskaartje voor de verzekering? Dat was 17 miljoen pond, oftewel ruim 19,7 miljoen euro. Ka-ching!

Hertogin Catherine. Beeld: Brunopress.

Queen Elizabeth heeft een groot deel van haar peperdure collectie te danken aan haar grootmoeder, Queen Mary. De laatste drie koninklijke bruiden droegen een tiara die ooit aan Mary toebehoorde. Prinses Beatrice koos de Fringe tiara, prinses Eugenie de Emerald Kokoshnik tiara en hertogin Meghan de bandeau-tiara.

In Nederland hebben we al een tijdje geen trouwtiara's meer gezien, maar gelukkig vindt koningin Máxima nog vaak genoeg de gelegenheid om er een op te zetten.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, 2015. Beeld: Brunopress.

Na Nederland en het Verenigd Koninkrijk heeft Noorwegen de duurste collectie, daarna volgen Denemarken, Spanje, Zweden en tot slot Liechtenstein, dat 'slechts' 2 miljoen kwijt zou zijn aan een tiara-verzekering.

Nu de sociale agenda van koningin Máxima weer langzaamaan volloopt, hopen we dat we ook weer wat vaker een van de kroonjuwelen in heur haar zien. Zonde om die miljoenen aan diamanten, zilver en parels stof te laten vangen! Lees in dit onderzoeksartikel meer over recente bevindingen!

Bron: Tatler | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws