Waarom de Queen ervoor zorgde dat prinses Diana twee bruidsboeketten had

Een #weddinghack uit eigen ervaring.

Lees ook

De meterslange sleep, de volumineuze jurk, de glinsterende tiara én het enorme boeket witte bloemen: Lady Diana Spencer was een onvergetelijke verschijning tijdens haar royal wedding in 1981. Daarachter ging heel wat organisatie schuil.

Twee boeketten

Zo werden er niet een, maar twee boeketten gemaakt voor de bruid en princess-to-be. Het weelderige bloemenboeket bestond uit jasmijn, bruidsbloem, orchidee, lelietjes-van-dalen, witte rozen, freesia, ereprijs, hedera, mirte en tradescantia – de hofleverancier moet het er druk mee hebben gehad. Het boeket voor prinses Diana was in ieder geval zo belangrijk en waardevol dat het zijn eigen beveiliging kreeg.

“De eerste moest om acht uur 's ochtends bij Buckingham Palace geleverd worden”, herinnert David Longman zich, de man die tijdens de grote dag verantwoordelijk was voor de bloemen. “We hadden een politie-escort die ons door de stad meenam naar het paleis. Toen we terugkwamen was het tweede boeket af en konden we meteen weer terug.”

Tip van de Queen

Dat er twee identieke boeketten werden gemaakt, was naar verluidt een ideetje van Queen Elizabeth herself. Uit eigen ervaring wist de Queen dat een koninklijke bruiloft nogal wat heisa met zich meebrengt en er een en ander mis kan gaan.

“Als we teruggaan naar de bruiloft van de Queen in 1947 en kijken naar de foto's van alle bruidsmeisjes en koninklijke gasten, dan zie je de Queen zonder boeket”, legt David Longman uit. “Ze was het kwijtgeraakt. Dus tijdens hun huwelijksreis trokken ze opnieuw hun bruiloftskleding aan. Mijn vader moest voor een ander boeket zorgen voor deze foto's. Sindsdien is het traditie om twee boeketten te maken, zodat dit niet weer gebeurt.”

Hoe je zo'n groots boeket kwijtraakt is nog maar de vraag, maar het advies van de Queen wordt inderdaad nog altijd opgevolgd.

Beeld: Brunopress

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook